Днес отбелязваме Международния ден на студентите

17 Ноември 2018 | 11:40
0 коментара
Общество

Днес отбелязваме  Международния ден на студентите.

Датата е избрана още през 1941 година от Международния студентски съвет  в Лондон, където става първото честване в знак на почит към смъртта на чешкия студент Ян Оплетал и други 9 студенти. На 17 ноември 1939 одина хитлеристки части в окупираната Чехословакия атакуват протестиращи студенти от Карловия университет в Прага. Жертва стават 9 студенти, а други 1200 са изпратени в концентрационни лагери.

На същата дата през 1973 година,  студенти от Политехниката на Атина започват протест срещу военната хунта.  Техният протест е смазан, а армията влиза с танкове в университета. В памет и чести  на този протест денят е официален празник в Гърция и се отбелязва като Ден на гръцките студенти.

На 17 ноември  1989 година  демонстрация в Прага дава началото на така наречената „нежна революция“, която  доведе до коренни социално-политически промени в тогавашна Чехословаикя, в това число и обособяването на двете отделни държави – Чехия и Словаикя.  Днес, 17 тоември те честват като Ден на борбата за свобода и демокрация.

Ръководствата на различни университети от цял свят честват този ден и в знак на уважение към чуждестранните студенти в тези университети.

Добавете Вашия коментар

TOP