Днес избираме народните представители в 45-ото Народно събрание. Ето как да го направим!

04 Април 2021 | 06:22
0 коментара
Общество

Днес, 4 април 2021 година, имаме възможност да направим своя избор за народни представители в 45-то Народно събрание.

Страната е разделена на 31 многомандатни избирателни района. Всеки от тях дава най-малко четири мандата в парламента, а най-много - 16 мандата, дава 23-ти избирателен район в София-град.

В битката влизат 30 партии и коалиции.

6895 кандидати се борят за 240 депутатски банки.

По предварителни списъци право на глас имат малко над 6 732 000 души. На тези избори сънародниците ни в чужбина ще гласуват в рекорден брой секции – 465.

 

Там гласуването ще бъде само с хартиени бюлетини, но у нас в 9398 секции избирателите ще могат да избират - с хартия или с машина.

409 са подвижните секции за гласуване на хора с уреждания. Все още обаче не са сформирани мобилните екипи, които да обслужат гласуващите под карантина.

В COVID отделенията също ще може да бъде упражнено правото на вот.

Необикновени ще бъдат тези избори заради пандемията.

На тях ще се реализира и най-масовото машинно гласуване. Устройства ще има в почти 9 400 секции. Машините нямат връзка с интернет, нямат връзка и помежду си, така че са надеждни.

Лесно и бързо - за минута става гласуването с една от трите карти на машината.

Тя се поставя в долния отвор на машината, за да се визуализира бюлетината.

Бюлетината се намира на три страници, на три екрана.

С бутона "следващ" може да прелиства избирателя, за да намери политическата партия или коалиция, за която иска да гласува или на последна страница с "не подкрепям никого".

 

Когато избирател иска да подкрепи определен кандидат, трябва да натисне кръгчето с номерчето в кандидатската му листа. След като направи своя избор, минава през бутона преглед, за да се визуализира екран, на който е записана политическата сила, за която иска да гласува и името на кандидата.

Ако е съгласен с избора, който е направил, натиска бутона "гласуване" и с това приключва гласуването на избирателя.

Разпечатва се разписка от горния край на машината, в която също е записан неговия избор. Тя се сгъва с информацията навътре. Картата се връща на секционната избирателна комисия. Разписката се пуска в непрозрачната кутия.

Машините не са свързани в мрежа и не може да бъдат манипулирани.

Тези избори ще бъдат по-различни. Дистанция, дезинфекция и дисциплина ще има в секциите. Отделни входове и изходи и обозначение къде да се чака.

 

Дори тъмната стаичка не трябва да има завеси, а да е обърната към стената, за да не докосваме нищо. Ще гласуваме в повече от 12 600 секции. Вот ще има и в 199 секции в болниците. Броят на подвижните урни за карантинирани е 46.

 

Всеки от Вас може да даде своя принос за провеждането на свободни, честни и демократични избори.

От Вас зависи да се противопоставяте на нередностите и да сигнализирате за нарушенията в изборния процес.

 

Това посочва Асоциация "Прозрачност без граници" в свой призив за честни избори.

 

И дава своите препоръки за честен вот: Когато отидете да гласувате в избирателната секция, внимавайте дали членовете на секционната избирателна комисия (СИК):

 

 

1. Проверяват внимателно дали присъствате в съответния избирателен списък и едва след това подават бюлетината.

 

2. Осигуряват възможност да гласувате необезпокоявано, при запазване тайната на вота (например, никой не присъства на по-малко от 3 метра от тъмната стаичка, няма пряка видимост към тъмната стаичка, екранът на електронната машина за гласуване се вижда само от избирателя, няма външни лица в секцията).

 

 

3. Боравят правилно с бюлетините: откъсват пред вас бюлетината от кочана, поставят първи печат върху нея, след гласуването сверяват дали контролният номер в долния ъгъл съвпада с номер от кочана, поставят втори печат и откъсват пред Вас поредния контролен номер (без да разкриват тайната на вота и да проверяват как сте гласували).

 

 

4. Вписват в съответния избирателен списък данните Ви по лична карта и Ви канят да поставите подпис, след като сте гласували.

 

 

5. Предоставят възможност за гласувате с електронна машина (в секциите с повече от 300 избиратели), като в случай на необходимост от указания как да боравите с машината Ви дават насоки и след това Ви осигуряват възможност да гласувате самостоятелно, без да нарушават тайната на вота).

 

- Не е допустимо в изборните помещения да присъстват кандидатите, представители на местни власти и хора без обозначен статут.

В изборните помещения могат да присъстват само: членовете на секционните комисии; избирателите; застъпниците; наблюдателите; журналисти (докато правят репортаж за протичането на изборния процес).

Членовете на СИК, застъпниците и наблюдателите задължително носят обозначителни знаци.

 

- За всяко нарушение на секционната избирателна комисия или на представители на партиите можете да се оплачете пред Районната избирателна комисия. Тя е длъжна да вземе решение незабавно и да го публикува на сайта си, заедно с постъпилия сигнал. На вратата на изборното помещение са посочени телефони за връзка с РИК.

 

- При съмнение за престъпления, като купуване на гласове, осъществяване на контрол и натиск върху избирателите, когато забележите:

 

А) Присъствие на лица без обозначителни знаци, застъпници или представители на партии, които проследяват как гласуват избирателите.

 

Б) Организирано безплатно извозване с автобуси, леки автомобили, съпровождане на избиратели и групово гласуване.

 

В) Даване на указания на избирателите за кого да гласуват. Г) Разпитване на избирателите за начина, по който възнамеряват да гласуват.

 

Д) Оказване на натиск върху избирателите да гласуват по определен начин.

 

Е) Възпрепятстване на избирателите да гласуват. Ж) Събиране на лични карти и изготвяне на списъци с лични данни на избиратели.

 

З) Разкриване тайната на вота. Изборният ден в различните държави - кои от сънародниците ни ще гласуват първи

 

И) Отправяне на заплахи за физическа саморазправа и оказване на тормоз върху избирателите.

 

Й) Раздаване на пари.

 

К) Опрощаване на дългове.

 

Л) Раздаване на хранителни продукти, дърва за огрев и други материални облаги, обръщайте се своевременно към служителите на МВР. Те са длъжни да реагират незабавно, да проверят сигнала и да прекратят незаконни действия. На вратата на изборното помещение са посочени телефони за подаване на сигнали до РУ на МВР и до дежурния прокурор.

 

МВР поддържа и централизирана линия за сигнали за изборни нарушения: 02/ 9011298, както и e-mail: [email protected]. I.

 

За всички случаи на забелязани нарушения и нередности в изборния ден, сигнализирайте компетентните органи – МВР, районна прокуратура или РИК/ЦИК.

 

 Можете да подадете сигнал и до Асоциация "Прозрачност без граници" на безплатен телефон – 0800 11 224, за да знаете как да защитите своите изборни права.

 

ДА ОПАЗИМ ЗДРАВЕТО СИ

 

България провежда парламентарни избори в условията на пандемия от COVID-19. Затова, за пръв път в най-новата ни история, има и здравен протокол, който трябва да спазим при гласуване.

 

Най-важно, но не единствено, е да се обърне внимание на въздуха. Според официални източници, заразата се разпространява и чрез капчици, за които дистанцията е от значение, и чрез аерозоли, които са с по-малък диаметър и които могат свободно да се носят из въздуха без да признават дистанция.

 

Поради това, въздуха не трябва да се застоява.

Провеждането на изборите при отворени прозорци е най-доброто противодействие на това, защото би предотвратило акумулирането на аерозоли.

 

Ако времето не позволява, може да се прави периодично проветряване - на 5-10 минути. Тъмната стаичка също е добре да не е херметически затворена, а да има въздушна връзка с останалото помещение, съобразно документа, като същевременно не се нарушава тайната на вота.

 

Раздаването на индивидуални химикалки, ръкавици и маски на входа и задължителното им поставяне там преди влизане е важно.

 

Важно е и задължителното дезинфекциране, а ако е възможно, за предпочитане е миенето, при входа и изхода, като там трябва да има осигурен дезинфектант.

 

Същото се отнася за задължителната смяна на маските с раздавани нови такива на входа за предотвратяване на насищане на плата и особено предвид факта, че ще се изисква временно сваляне за идентификация. Причината е, че е важно да се избегне внасяне на предварително натрупано замърсяване върху плата.

 

Ръкавиците биха били много полезни при машинно гласуване с цел избягване на докосване на повърхност от много хора, както и за дръжките на вратите, ако това се налага, като за предпочитане е вратите да са отворени предварително и да се ограничи пипането до минимум.

 

Ако няма ръкавици, втората възможност е да се използва кухненска салфетка или подобна еднократна материя при отваряне на вратите.

 

Маските с които хората пристигат, когато бъдат сменени на входа, трябва да има къде да отидат.

Добре е да се раздават запечатващи се найлонови пликчета за хората, които искат да си ги запазят, например ако са за многократна употреба, а също и да има кошче за изхвърляне за който предпочете това.

 

Когато хората си пипат маските, задължително да се насочват веднага към дезинфекция преди да пипат каквото и да било друго, с или без ръкавици.

 

Важна е честата смяна на маските на членовете на СИК, наблюдателите и застъпниците, като те трябва да отговарят на най-добрия възможен стандарт. В добавка, но в никакъв случай не като заместител, един шлем би осигурил защита и на очите.

 

Ръкавиците на членовете на СИК трябва да позволяват от една страна дезинфекциране между работата с документи, а от друга да не запарват ръцете.

 

Идеи за допълнителна защита

 

Ограничаването на броя на хората в сградата до възможния минимум може да стане, като хората чакат в колите си или отвън, при хубаво време и където това е възможно.

 

Добре е служител да обяснява реда при пристигане и да извиква хората, когато им дойде реда. Много добро решение е да има осигурено руло с номера.

 

Човек откъсва своя номер и може да отиде да се разходи докато чака, като избягва чакането на място и съответно струпването на хора.

 

Добре е да се прецени и динамично обявява средно време за минаване на един човек с цел хората да преценят след какво време трябва да се върнат.

 

Може да се ползват социалните мрежи за обявяване на текущо приеманите номера през 10 например.

 

Добре е да се допуска закъснение например с до 10 номера без загуба на ред, както и тази система да не важи за възрастните, а те да се допускат без да чакат. В края на деня, такава система трябва да отпадне, за да не предизвика преждевременно затваряне поради липса на опашка.

 

Изборният ден започва в 7 часа и завършва в 20 часа. Ако след този час пред секциите има чакащи да подадат своя вот, гласуването може да бъде удължено, но максимум до 21 часа.
 

Добавете Вашия коментар

TOP