Днес е Велики понеделник! Започва Страстната седмица

22 Април 2019 | 07:05
3 коментара
Общество

Днес започва Страстната седмица, т.е. Седмицата на страданията – последната от живота на Иисус Христос.

Според православния календар всеки ден от тази седмица е Велик. През тези дни Спасителят изкупва човешките грехове чрез жертва – в страдание, болка и любов, и го показва чрез възкресение.

Защо наричаме тази седмица страстна.

Всъщност на старобългарски страст означава страдание. По тази причина дните на Христовите страдания от влизането на Иисус Христос в Ерусалим за Пасха до смъртта му са наречени страстна седмица.

В българската домашна православна традиция всеки от дните на Страстната седмица се отбелязва по особен начин:

- Първите 3 дни (Велики понеделник, Велики вторник и Велика сряда) са отредени за разтребване вкъщи, като на рутинната дейност се придава и символично пречистващ характер – прави се за здраве;
- На Велики четвъртък се спазва строга забрана за работа, боядисват се великденските яйца;
- На Велики петък (наричан още Разпети петък) в Западна България се украсяват боядисаните яйца с различни мотиви. Ходи се на църква и се минава под масата 3 пъти за здраве;
- На Велика събота обикновено се месят и пекат обредните великденски хлябове;

Страстната седмица е най-дългата в християнския календар,

наситена с покъртителни преживявания. Великопостните служби през делничните дни са характерни с покайно пеене. Царските двери остават затворени, като символ за отделянето на човека от Царството Божие.

На Велики понеделник Христос влязъл в Ерусалимския храм и го намерил пълен пълен с търговци. Обхванат от свещен гняв, Божият син прекатурил сергиите им, а тях изгонил, за да напомни, че храмът е дом за молитва.

На Велики понеделник църквата прославя св. патриарх Йосиф - син на св. патриарх Яков и предобраз на Иисус Христос. Йосиф бил продаден от своите братя на пътуващи за Египет търговци. Там, в чуждата нему страна, той преминал през множество страдания, но фараонът го направил втори по власт и положение в цялото царство (Бит 41:38-46).

Подобно на Йосиф Господ Иисус Христос бил предаден от евреите на езичниците, бил измъчван и страдал заради човешките грехове.

Vesti.bg.

Добавени коментари

красавци публикува:
22 Април 2019 | 14:13
Не само на сърцето,ами и на курето..!!!!!
ангелчета публикува:
22 Април 2019 | 09:09
Е те са си се заедно говорисе че тя му е на сърцето
баба Вуна публикува:
22 Април 2019 | 07:47
БЕЗСРАМНИЦИ! Как влизате в черква ве се чудя? Страх от Бога нямате ли?

Добавете Вашия коментар

TOP