Днес е Световният ден на думата "Благодаря"

11 Януари 2017 | 13:49
0 коментара
Общество
Днес е Световният ден на думата Благодаря

Без да се преувеличава, 11 януари може да се нарече "най-учтивата" дата в годината - днес е Световният ден на думата "Благодаря".

Всички от нас са добре запознати със стойността на добрия тон и маниерите, нуждата от тях в ежедневието. Повечето благодарности, които изразяваме към някого, ги отправяме сякаш случайно, без да мислим за тяхното значение. Въпреки това думите на благодарност имат магически свойства - с тяхна помощ хората доставят радост един на друг, изразяват тяхното внимание и разменят положителни емоции - нещо, без което животът ни би бил скучен и мрачен.

Скрит мотив в много туристически гидове и ръководства е, че на туристите често се посочва, че думата "благодаря", изречена дори с акцент, наблягащ на езика на приемащата страна, увеличава скоростта, качеството на услугата и помога за изграждането на спокойна и приятна почивка.

Известно е, че консерваторите не използват думата "благодаря", те я избягват в речта си, защото смятат, че тази дума е родена от фразата "спаси Бай". Бай - името на един от езическите богове.

Психолозите смятат, че думите на благодарност - това са "словесни ласки", които могат душевно да стоплят и успокояват хората. Основното нещо е, че думите на благодарност трябва да се говорат от сърце!

Не е съвпадение, че отдавна има едно мъдро поверие в народа - не произнасяй "Благодаря" в състояние на раздразнение.БЛИЦ

Добавете Вашия коментар

TOP