Днес е Архангеловден

08 Ноември 2017 | 07:26
1 коментара
Общество

Днес православната църква почита светите ангели и най-вече Св. Архистратиг Михаил, когото счита за вожд на небесните сили. 8 ноември е празник в чест на съборното единство на ангелите, които са безплътни сили или духове, служители на Бога и пазители на човеците. Пръв из първоангелите е Архангел Михаил (което значи - "Кой е като Бога".) 

Всички ангели се считат за пазители на човеците и църквата се обръща към тях с молитвата: "Да ни ограждат с покрова на крилете на невеществената си слава и ни избавят от беди".

Православната Църква вярва, че всеки човек има свой ангел–пазител, който се моли за него на Бога, съветва го да върши добри дела, внушава му благочестиви мисли и скърби за него, когато греши и забравя Божиите заповеди.

Смята се, че ако на Архангеловден времето е ясно и падне слана, зимата ще е добра и до 1 декември няма да вали сняг. 

На трапезата трябва да има обреден хляб, вино и овче или шилешко месо. Някога са колели по-застарелите овце щърбици. Обредните хлябове са два – "боговица", "богова пита" и "рангелово блюдо", "рангелов хляб". Хлябът за Св. Рангел много наподобява обредните хлябове при погребение. 

Имен ден празнуват: Ангел, Ангелина, Рангел, Михаил, Михаела, Гавраил, Райна, Рая, Радка, Огнян и производните им имена. 

Добавени коментари

Благословени бъдете публикува:
08 Ноември 2017 | 09:20
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ! ПАРИЖ ВЕЧЕ Е В КОЛЕДНА УКРАСА! ДАЖЕ СВЕТОВНАТА ЗВЕЗДА НИКОЛ КИДМАН ОТКРИ УНИКАЛНА РОЖДЕСТВЕНСКА ВИТРИНА В ПАРИЖКИ ТЪРГОВСКИ ЦЕНТЪР. НАДЯВАМЕ СЕ, ЧЕ БУДНАТА НИ И УМНА ЗАМ.-КМЕТИЦА ХРИСТИНА, ЩЕ УСПЕЕ ДА УКРАСИ БЛАГОЕВГРАД ПОНЕ ЗА 21 НОЕМВРИ - ДЕНЯТ НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО!

Добавете Вашия коментар

TOP