Днес: Административен съд Благоевград гледа делото по казуса с кмета Румен Томов

07 Май 2020 | 10:05
0 коментара
Общество

Днес, в 10.30 часа, Административен съд – Благоевград ще гледа в открито съдебно заседание делото по жалбата на Румен Томов, чиито пълномощия като кмет на Благоевград бяха прекратени предсрочно с решение на Общинската избирателна комисия.

С определение от 04.05.2020 г. Административен съд – Благоевград спря предварителното изпълнение на Решението, с което ОИК предсрочно прекратява пълномощията на кмета на община Благоевград Румен Томов и обезсилва издаденото му удостоверение за избран за кмет на община. Решението на ОИК беше оспорено пред Административен съд – Благоевград с жалбата на Румен Томов. Той е направил особеното искане за спиране на предварителното изпълнение на решението, позовавайки се на чл. 166, ал. 2 от Административно-процесуалния кодекс, според който „съдът може да спре предварителното изпълнение, ако то би могло да причини на оспорващия значителна или трудно поправима вреда“.

Административен съд – Благоевград прие, че искането на Румен Томов е допустимо, а „предварителното действие на решението е само по себе си непоправима вреда за жалбоподателя – загуба на кметския статут, на възнаграждение – материална основа за съществуването, респективно за публичния интерес зад неговия избор за кмет. Прекратяването на пълномощията на кмета е негативна оценка и за моралните му качества, с оглед което предварителното изпълнение засяга доброто му име“, е записано в определението.

Добавете Вашия коментар

TOP