ДКЕВР започна процедури по отнемане на лицензите на трите ЕРП-та

19 Март 2014 | 14:56
0 коментара
Общество
ДКЕВР започна процедури по отнемане на лицензите на трите ЕРП-та

ДКЕВР откри процедури за отнемане на лицензиите за извършване на дейността „обществено снабдяване с електрическа енергия“, издадени на ЕВН България Електроснабдяване, ЧЕЗ Електро България и Енерго-ПРО продажби. Tова съобщиха от пресцентъра на ДКЕВР.

Решенията на ДКЕВР като независим регулаторен орган, чиято основна дейност е да съблюдава спазването на регламентираните в ЗЕ цели и принципи, между които са гарантиране на националните интереси и сигурността на енергийните доставки, са продиктувани от необходимостта да се прекратят незаконосъобразните действия на ЕВН България Електроснабдяване, ЧЕЗ Електро България и Енерго-ПРО продажби и да се осигури нормалното функциониране на електроенергийната система.

След извършени проверки по жалби на НЕК срещу ЕВН България Електроснабдяване, ЧЕЗ Електро България и Енерго-ПРО продажби са установени извършени нарушения от страна на електроснабдителните дружества.

Към настоящия момент, по предоставена информация от НЕК, задълженията на трите електроснабдителни дружества са нараснали до 347, 6 млн. лв., от които:
ЕВН България Електроснабдяване дължи 216, 6 млн. лв.
ЧЕЗ Електро България дължи 67.3 млн. лв.
и Енерго-ПРО продажби дължи 63.7 млн. лв.

Комисията определя седемдневен срок, в който ЕВН България Електроснабдяване, ЧЕЗ Електро България и Енерго-ПРО продажби да преустановят нарушенията и да отстранят последиците от тях.Електроснабдителните дружества имат 14-дневен срок за предоставяне на писмени становища по решенията за откриване на процедури за отнемане на лицензии.

На 7 април 2014 г. от 10.00 часа е насрочено открито заседание на ДКЕВР за обсъждане на производствата по отнемане на лицензиите на трите електроснабдителни дружества.

Добавете Вашия коментар

TOP