Българският евродепутат Ангел Джамбазки и негови колеги от други страни поискаха от украинския президент Петро Порошенко да наложи вето на закон, който според тях ограничава правата на българското и други малцинства в Украйна.

Приетият от депутатите в Киев нормативен акт отнема правото на малцинствата да се обучават на майчиния си език след завършването на 5 клас.

„Според заложения текст достъпът до образование на майчин език се ограничава само в детските градини и в началните училища, правейки украинския език единственият език в средното и висшето образование”, уточнява Джамбазки, който съобщи за организираните действия във „Фейсбук”.

Гимназии, в които се учи на езика на съответното малцинство, има в украински региони, където то съставлява повече от 10% от населението.

Според Джамбазки и колегите му от Полша, Унгария и Румъния, украинският закон е в нарушение на международни спогодби, подписани от Киев, включително и на задълженията на страната като асоцииран член на ЕС. По думите на евродепутата въпросът ще се обсъжда на заседанието на Министерският съвет в София утре.

„Предвид предстоящото ни председателство на Съвета на ЕС, България трябва да заеме ясна позиция в защита на българското малцинство и прилагането и спазването на международните спогодби, включително и на поетите ангажименти към Европейския съюз”, пише още евродепутатът от ВМРО.

Той изтъква, че в Украйна живее едно от най-големите български диаспори и е от съществено значение да се спазват „езиковите и културни права”.

„Смятам, че заедно с Унгария, Полша и Румъния, следва да окажем необходимия натиск на украинските власти, за да се избегнат пагубните последствия на този закон върху българското малцинство, успяло да съхрани българското си самосъзнание векове наред”, завършва евродепутатът. 

Остра позиция срещу новия украински закон изрази и Русия, чието малцинство е най-засегнато от него. Радата в Киев приема нормативния акт в условия на борба за културно влияние върху много украинци с руско самосъзнание, включително в размирните източни региони.