Евродепутатът Ангел Джамбазки заяви, че според него Турция няма място в Европейския съюз. Той коментира в „Здравей, България“ по NOVA срещата между ЕС и южната ни съседка, която се проведе в понеделник във Варна.

„Президентът

Ердоган няма никакво намерение да променя държавата си така, че да отговаря на критериите за членство.

Турция не е европейска държава и няма да бъде – нито културно, нито цивилизационно, нито политически, за географски е ясно. Това е някакъв танц, който играе с оглед на вътрешните въпроси, които има да решава“, категоричен е Джамбазки.

 

Той сподели тази своя позиция още в деня на срещата във Варна в социалната мрежа Фейсбук:

Според него за позицията на всички в Обединени патриоти говори факта, че нито един от лидерите на коалицията не е присъствал на срещата с турския президент. „Обединените патриоти имаме много критично отношение към този човек и неговата политика.

Той се опита брутално да се намеси във вътрешните работи на България,

правейки една партия и опитвайки се да участва в изборите ни. Това е недопустимо. Такава наглост през последните години никой не си е позволявал”, категоричен е Джамбазки.

„Реджеп Ердоган демонтира приятелските отношения между България и Турция, установени от Мустафа Кемал Ататюрк. Този човек, който трябва да бъде уважаван, Ердоган го заменя. Той демонтира кемалистката република и се опитва да възстанови Османската империя. Вижте, че неговото сърце непрекъснато се разширява в територии, които дори надхвърлят балканските граници.

Само си представете сърцето на г-жа Меркел изведнъж да се разшири до Елзас и Лотарингия.

Нали си представяте какво ще се случи? Дори на шега казано, дори така душевно, емоционално да се сети г-жа Меркел за Елзас, например за Страсбург, центъра на този регион“, даде пример евродепутатът.

Той призна: „Аз съм съгласен. С Турция ние трябва да имаме нормални отношения. Това, което мен ме разтревожи е нахалното поведение на президента на Турция, който се опитва да има насрещни искания по отношение, да речем, на компенсациите на наследниците на тракийските бежанци.

Ердоган се опитва да има насрещни искания на договор, който вече е подписан.

Турция дължи десетки милиони, които е подписала сама в Ангорския договор от 1925 г.  Няма никаква причина насреща да се иска нещо, свързано с имоти”.