Директорът на училището в Рибново М. Джуркин и кметицата на Гърмен М. Капитанова се хванаха за гушите кой да управлява 6,4 млн. лв.

04 Март 2019 | 11:32
0 коментара
Общество

Въпросът кой да управлява 6,4 млн. лв., които държавата е обещала да отпусне за строеж на училището в с. Рибново, завчера превърна сесията на гърменския ОбС в истински цирк.

Той започна още в началото на заседанието, когато директорът на училището Манчо Джуркин начело на учителите от школото блокира входа на залата и обяви, че ако не се вземе бързо решение за строителството на новия училищен корпус в Рибново и не бъде одобрен той за инвеститор, то заедно с учителите и родителите на децата от селото ще блокират пътя за Рибново и общинския център.

„Капитанова иска тя да управлява парите, за да може да вземе комисиони, че идват избори, но аз съм подчинен на министъра на образованието, който в прав текст ни каза – на мен и на другите директори, че не вярва на кметовете и иска ние да управляваме парите,  които се отпускат за ремонти и строителство – нас по-лесно можел да ни контролира, обясни за „Струма” Джуркин генезиса на скандала.

„Министерството вече ми преведе близо 500 000 лв. за училището в Рибново и за филиала в Осиково, имам проект и не виждам защо да не можем да започнем работа, а трябва да преведем парите на общината, където те ще потънат и с тях после ще се плати нечия предизборна кампания”, емоционално разясни Джуркин.

„Никой не му иска парите, единственото, за което помолих, бе той да внесе докладна записка до мен, а аз да я входирам в ОбС, защото си има процедура”, опонира кметицата Капитанова. „Вместо това Джуркин дойде на сесията, повел всички учители под строй, и започна да вика. В крайна сметка Общинският съвет го задължи до 5 дни да внесе при мен докладната записка за проектиране и поетапно изграждане на нов учебен корпус, физкултурен салон, саниране на настоящата училищна сграда и ремонт на училищния филиал в село Осиково. Аз обещавам веднага да я пратя в ОбС и колегите незабавно ще насрочат  извънредна сесия, на която да се реши проблемът в Рибново”, уточни тя.

Най-вероятно на извънредната сесия ще бъде взето решение за обявяване на обществената поръчка за избор на изпълнител на строежа на училището.

Освен учителския колектив на СУ „Йордан Йовков“ в залата Джуркин бе довел и жители на село Скребатно, които също се оплакваха от затруднени процедури при възстановяване на изгорялото им читалище. За сградата съветниците взеха решение да се възстанови онази част от нея, която е общинска собственост – кметство, читалище, библиотека и пенсионерски клуб, и да се даде право на частниците да възстановят тяхната част – 2 магазина и ресторант, в същия вид  и параметри, както преди пожара.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP