Директорът на гимназията в Симитли на прага на новата учебна година

13 Септември 2018 | 16:46
0 коментара
Култура

На прага на новата учебна година Таня Янкова, директор на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Симитли сподели:

Фокус: Г-жо Янкова, каква е програмата, която подготвяте по повод откриването на учебната 2018/ 2019 година?

Таня Янкова: Първият учебен ден за нашето училище, както за всички останали учебни заведения в страната е един от най-празничните дни, но ѝ един от най-запомнящите се празници. Началото на учебната 2018/ 2019 година ще поставим на 17 септември с традиционните за нашето училище ритуали като посрещане на първокласниците, знамена група и произнасяне на празнични слова. Естествено, празникът е най-тържествен за първокласниците. За тях са подготвени допълнителни програми, които ще продължат в класните им стаи. Всяка госпожа ще посрещне децата в специално украсени класни стаи, след което всички ще се запознаят и ще празнуват първия учебен ден.

Фокус: А колко първокласници ще очертава да имате през тази година?

Таня Янкова: Тази година ще имаме 61 първокласника, които са разпределени в три паралелки. За съжаление тази година имаме с една паралелка по-малко, сравнено с учебната 2017/ 2018 година.

Фокус: Какви са паралелките, с които разполагате?

Таня Янкова: В нашето училище децата са около 660 тази година, като те са разпределени в различни паралелки от 1 до 12 клас. Тази учебна година започва обучение след завършен 7 клас по две паралелки. Бъдещите осмокласници ще се обучават в паралелка с хуманитарен профил и профил икономическо развитие. Едната от тях е с интензивно изучаване на чужд език.

Фокус: Какви ремонтни дейности извършихте през лятото и какво предстои да се случи по големия проект на общината, който е свързан с ремонт на учебното заведение, което ръководите?

Таня Янкова: Ще започна с това, че училището и материалната база са изцяло готови за началото на учебната година. По отношение на проекта, който предстои да бъде реализиран, то мога да кажа, че го очакваме с нетърпение. Стойността му е около 2 млн. лева. Ремонтните дейности по него започват съвсем скоро, може би след началото на учебната година, то това в никакъв случай няма да възпрепятства обучението на учениците. В проекта са включени много неща. Най-интересното от тях е изграждането на три класни стаи на открито. Ще бъдат направени и беседки със специални настилки и покривни роботи, където децата също ще мога да се обучават. Проектът включва и други специализирани дейности, свързани със създаването на добри условия за воденето на учебни дейности на открито. Освен това ще бъде изграден спортен комплекс, включващ игрища за футбол, баскетбол, тенис на корт, волейбол и писта за бягане. Също така ще бъде подменена и училищната ограда. Така, че ни предстои доста мащабен ремонт, който с нетърпение очакваме всички директори, учители, ученици, а и родители.

Фокус: Както споменахте в двора ще бъдат изградени класни стаи на открито. За какво точно ще са те?

Таня Янкова: В тях децата ще имат възможността да се учат на открито, което е един малко по-нетрадиционен обучителен метод, но много интересен. Идеята е тези класни стаи да могат да се използват както от по-малките, така и от по-големите ученици. Важно е да отбележим, че тези кабинети ще бъдат изградени така, че да бъдат подходящи и за учене при зимни условия. Определено бих могла да кажа, че тази иновации е едно от нещата, с които много се гордеем, че ще придобием. В тази връзка бих искала да изкажа благодарности към Община Симитли и кмета Апостол Апостолов за спечеления проект, тъй като те са първостепенния разпоредител на нашия бюджет. Определено очакваме модернизацията на училището с голямо нетърпение.

Фокус: През учебната 2018/ 2019 година ще имате ли закрити паралелки, с оглед на това, което споменахте малко по-рано, че за първи клас имате една паралелка по-малко?

Таня Янкова: Нямаме закрити паралелки. Действително само в първи клас ще имаме една по-малко от миналата година. За сметка на това ще имаме две нови паралелки. За първи път правим по икономическо развитие, а миналата година въведохме и такава по спорт.

Фокус: А мислите ли, че има интерес от страна на младите хора да се занимават с учителската професия?

Таня Янкова: Има интерес към учителската професия, поне при нас. От тази учебна година очакваме нови колеги, които ще попълнят нашия колектив. В момента има обявен конкурс за учители, като вече имаме ѝ много кандидати. Интересното е, че сред тях виждам наши бивши ученици, които сега отново искат да се върнат в гимназията, но този път не като нейни възпитаници, а като преподаватели. За нас това е много радостно.

Фокус: Какво е да си директор на гимназия с толкова богата история, каквато притежава училището в Симитли?

Таня Янкова: Трудно ще Ви отговоря на този въпрос, защото много се вълнувам. Да си директор на толкова голяма гимназия е голямо предизвикателство и отговорност. Всичко ми коства много безсънни нощи, постоянна работа и много труд.

Фокус: Какво е нещото, с което най-много се гордеете като директор?

Таня Янкова: Аз се гордея най-вече с това, че ръководя училището, което има много богата история и безспорен авторитет. Горда съм от това, че това е моето родно училище, където съм се учила и съм изградила характера си. През годините в него срещнах личности, които са с много богат професионален път. Гордея се ѝ с това, че съм втората жена директор на гимназията. Искам да подчертая, че откакто съм на този пост, ежедневно се боря са повишаване авторитета на училището, а работата си на директор приемам като своя мисия. Пред себе си съм имала примера на изключителни личности и ръководители на училището, като Георги Благоев и Йордан Костов, който вече е ѝ почетен гражданин на Община Симитли от тази година. Също така добър пример са ми дали и учителските фамилии, които са преминали през училището, записвайки имената си със златни букви в историята на гимназията – господин Джоков и госпожа Джокова, която от тази година е в пенсионна възраст от тази година; семейство Костови и семейство Арбаджиеви. Всички те дадоха много за развитието на учебното дело в нашето училище. Най-вече се гордея с това, че днес, когато в образованието има сериозни трудности, аз имам възможността да ръководя училището.

Добавете Вашия коментар

TOP