Директорът на Центъра за развитие на човешките ресурси хвърли оставка

30 Октомври 2018 | 16:26
0 коментара
Политика

Директорът на Центъра за развитие на човешките ресурси Татяна Калканова обяви на пресконференция, че е взела категорично решение да освободи от 1 ноември заеманата от нея позиция, "за да може да изчисти името си".

"От известно време съм обект на медийни атаки, чиято цел е да бъда сменена на позицията, която заемам в момента", обяви Калканова. Тя добави, че последната атака е направена в неделя в телевизионно разследване, в което по думите на Калканова "се съдържат откровени манипулации, неистини, лъжливи твърдения и ще потърси правата си в съда".

ЦРЧР изпълнява ролята на национална агенция за България по програмата "Еразъм+", а администрирането на програмата и селекцията се прави по процедури, които са утвърдени от Европейската комисия, заяви Калканова. Тя уточни, че дейността на центъра подлежи на вътрешен и външен одитен контрол, който се извършва от Министерството на образованието и науката, от ЕК и от други институции.

"Тезата, че тук /в ЦРЧР/ има едва ли не - някаква каса пари, която аз, или който и да е директор, разпределя както си реши, е невярна и доказва тотално непознаване на програмата", коментира Татяна Калканова.

Сред проектите одобрени от ЦРЧР са проектът на частна детска градина в Русе "Разказване на приказки за старата костенурка" и проектът на Професионалната гимназия по селско стопанство в Костинброд "Иновативни подходи за обучение в тенденциите на развитие на английската кухня". Калканова изрази недоволството си от публичното иронизиране на някои проекти, чиито заглавия са представени, като странни и че са "кухи проекти". Тя каза, че й е "болно, защото в тези "странни заглавия" стои трудът на много хора".

ЦРЧР е институция към МОН и работим много успешно с него, но центърът е една европейска институция в България и нейната дейност подлежи на публичен контрол, отбеляза Калканова. Тя заяви, че ползата от програмата е голяма, защото почти 10 000 български учители от 2014 г. насам са участвали в дейности за мобилност или в партньорски проекти. По програмата има и възможности за участие на учениците от професионалните училища и от други училища, обясни Калканова.

В отговор на въпрос Татяна Калканова отговори, че "подава оставка и иска да слезе от сцената, докато със средствата на съда изчисти името си". Тя отрече да има направени злоупотреби в дейността на ЦРЧР./БТА/

Добавете Вашия коментар

TOP