Директорът на благоевградското VI СУ Д. Арабаджиев разработи собствена система за райониране, предлага училищата да приемат първокласници от прилежащите им детски градини

09 Февруари 2018 | 18:46
2 коментара
Любопитно

Директорът на благоевградското VI СУ „Иван Вазов“ Димитър Арабаджиев разработи собствена система за прием в 1-ви клас с райониране на училищата според избирателните секции.

Припомняме, че след разразилите се скандали около записването на първолаци в столицата Министерството на образованието и науката спешно промени т.нар. Наредба № 10 за организацията на дейностите в училищното образование.

Според новите правила за предстоящата учебна 2018/2019 г. съответните общини ще определят прилежащи райони за обхват на учениците, като при приема водещ критерий е близост на училището до постоянния/настоящия адрес на родителя/настойника.
„Имайки предвид, че 90% от избирателните секции са разположение в училища и детски градини, а правото на образование е като правото на гласуване, не е трудно това да се използва за райониране по постоянен адрес“, сподели училищният директор, който предлага община Благоевград да ползва системата му. Така, следвайки основния критерий – близост до училището, Д. Арабаджиев определя на базата на секциите за гласуване прилежащите територии на 5-те основни и 5-те средни училища в Благоевград с прием на първокласници. Според разработката районът на II ОУ например е от площад „Гоце Делчев“ през улиците „Христо Силянов“, „Антим I“, „Петко. Д. Петков“, „Тодор Александров“ №12, 16, 18, 22 до махала Баларбаши.
Прилежащата територия на V СУ според Арабаджиев е от ул. „Сотир Атанасов“, „Дъбравска“, ул. „Борис Сарафов“, „Христо Чернопеев“.
Съответно, наред с централните улици в близост, VII СУ взема част от жк „Запад“, а VIII СУ и ХI ОУ си поделят жк „Еленово“.
„Училищната мрежа в града ни е перфектна и е направена така, че до всяко училище има детска градина. При положение че 4 години децата са били заедно и са се социализирали в детското заведение, най-добре е те да не се разделят, а да учат заедно. Затова училищата трябва да приемат деца от прилежащите им детски градини“, обяви и друга от идеите си школският шеф, който е на мнение, че приемът в 1-ви клас може да се урегулира с централизиран такъв.
Най-общо централизираният или електронният прием може да се обясни с този при кандидатстването след основно образование. Родителите подават заявления с 1, 2, 3… желания според това къде искат детето им да учи и на базата на събраните точки се извършва електронно класиране на кандидатите.
„Така например, ако детето живее в квартал „Грамада“ /районът на IV ОУ/, но родителите му искат да го запиша другаде, то те ще получат по-малко точки, тъй като не живеят в района на желаното от тях училище“, разясни централизирания прием в 1-ви клас директорът на VI СУ.
Миналата седмица по време на срещата в община Благоевград, на която бе обсъждано разпределението на децата от малцинствените групи, подлежащи на записване в 1-ви клас, Д. Арабаджиев дойде с обемиста папка, съдържаща системата му от 32 страници, и я предложи на началник-отдел „Образование“ Симона Митова. Тя изтъкна, че е най-добре папката да стигне до нея по официалния ред, и посъветва Д. Арабаджиев да входира предложенията си в деловодството на общината.Струма

Добавени коментари

Не благодаря! публикува:
10 Февруари 2018 | 13:45
И детето ми да учи в Струмско? НЕ БЛАГОДАРЯ!
Защо! публикува:
09 Февруари 2018 | 22:16
Така ли ще си осигуряваш ученици Мите?

Добавете Вашия коментар

TOP