Димитър Ганев: Никой не може да каже дали ГЕРБ или БСП води

11 Май 2019 | 21:56
0 коментара
Политика

"Скандалите вече нанесоха имиджова щета върху управляващата партия, но като че ли празниците, посещението на папата тушираха скандалите, въпреки че някои продължават. Но със сигурност след скандалите можем да кажем, че има политически паритет между двете водещи партии". Това заяви в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по Канал 3 политологът от "Тренд" Димитър Ганев по повод предстоящите избори за европейски парламент и ситуацията според социолозите в момента. 

"Всъщност кампанията беше много кратка. Макар и неформално, тя да започна много отдавна. Говорим за паритет, защото никой не може да каже дали едната или другата партия води, защото разликата е в рамките на статистическата грешка", каза Ганев. 

Той коментира и ултиматумите на Бойко Борисов към притежателите на скандалните апартаменти и дали така е туширал напрежението. 

"Това, което Борисов прави, не е нищо ново. Когато има някакво напрежение, се стига до оставка. И благодарение на това той е премиер, а ГЕРБ е водеща политическа сила. Това е давало резултат досега. Но мисля, че в един момент тези оставки ще претърпят инфлация и няма да имат такава тежест", каза Ганев. 

По думите му ще има нова политическа ситуация след евроизборите, но всъщност те далеч не са толкова важни. Особено, след като наесен ще има по-важни избори – местните. 

Ганев прогнозира и прочистване в ГЕРБ. 

"Въобще няма да се учудя, даже съм сигурен, че някои от сега действащите кметове на ГЕРБ, няма дори да бъдат кандидати. По простата причина, че има умора от ГЕРБ. И най-нормалното е да има освежаване с някакви нови лица", каза политологът. 

Той коментира и изказването на премиера, че няма да подава оставка, дори и ГЕРБ да не спечели евроизборите. Според Ганев това е правилно изказване за момента, тъй като Борисов осъзнава, че има латентен наказателен вот и ако той заложи правителството на карта, то този наказателен вот ще се активира. В същото време тенденцията в момента обаче показва, че ходът е правилен, тъй като избирателната активност изобщо не се очаква да бъде голяма. 

По думите му от войната между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов, губи държавният глава. 

"Войната между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2 не е спирала. Не знам дали заради тази конфронтация. При Борисов дори и да има спад, той не е драматичен. Докато при президента се вижда, че от нива на подкрепа от над 65%, те вече са под 50%", обяви Ганев. 

Той обясни този спад с това, че в началото две трети от симпатизантите на ГЕРБ са имали доверие в Румен Радев, но сега те са се отдръпнали. 

"Борисов стартира мандата си с не много по-висок рейтинг от този, който сега има. Той постепенно намаляваше до европредседателството", каза Ганев. 

Димитър Ганев коментира и преференциалния вот – прогнозира, че пренараждане на листата на ГЕРБ няма да има, но не така вижда нещата в листата на БСП. Той смята, че вътрешната опозиция в левицата ясно е показала, че не се е предала. 

Относно националистическия вот Ганев обяви, че ВМРО концентрира най-голям симпатии и излиза напред спрямо другите патриотични формации.

Добавете Вашия коментар

TOP