Димитър Бръчков, кмет на Петрич: Спадът в приходите на транспортните фирми в региона, заради блокадите на българо – гръцката граница рефлектира върху общината

06 февруари 2016 | 16:42
0 коментара
Димитър Бръчков, кмет на Петрич: Спадът в приходите на транспортните фирми в региона, заради блокадите на българо – гръцката граница рефлектира върху общината

Последиците от гръцките блокади са чисто икономически, като те не са само за Община Петрич, но и за цялата страна. Това каза за „Фокус“ Димитър Бръчков, кмет на Община Петрич.

„По принцип през почивните дни имаме много гръцки туристи. Спят в хотелите, пазаруват от нашите магазини, а това води до по-високи приходи за бизнеса в общината. Това сега го няма. От друга страна 50% от транспортните фирми от региона имат офиси в Петрич. Спадът в техните приходи също рефлектира върху общината. Така, че последствията са повече от ясни и очевидни. Искрено се надявам стачката на гръцките фермери да не продължи много“, посочи общинския кмет.

Димитър Бръчков допълни, че всеки ден ходи до ГКПП „Кулата - Промахон“ заедно с Областният управител г-н Бисер Михайлов, с директора на ДАИ, с началника на ГПУ и с началника на РУ – Петрич.

"Присъствах на разговора между министър Московски и зам.-областният управител, който представляваше гръцката страна, а също така и представителите на местните фермери, които стачкуваха и блокираха границата. От тяхна страна получихме информацията, че решенията не се взимат индивидуално за блокирането на всеки един граничен пункт, а има централен стачен комитет с чиито условия те се съобразяват. От наша страна това, което постави министър Ивайло Московски като изискване, бе поне да ни предоставят повече информация за това кога ще бъдат блокираните пунктовете, за да може да предупреждаваме шофьорите. По този начин искаме поне да имаме по–регулиран трафик от страна на българската държава“, каза още общинският кмет. Димитър Бръчков и допълни, че на срещата е било поискано не само да се изпраща информация кога ще бъде блокиран пункт, а наистина да се спазва времето и интервалите в които ще се пропускат колите и в които ще бъде затворен, за да могат шофьорите да преценяват кога да тръгнат. По този начин ще се облекчи и помощната функция на общините Петрич и Сандански, които ще знаят кога да организират доставките на хранителни продукти и вода, а и самите държавни служби ще да знаят кога трябва да бъдат в готовност", категоричен бе Бръчков.

"Няколко дни съм пряк свидетел на случващото се на ГКПП „Кулата“ и прави впечатления, че блокираните шофьори са силно изнервени", каза Бръчков

По думите му, той е на пункта като част от организацията, която съществува от българска страна.

„Както знаете държавата и всички държавни институции, областният управител на Благоевградска област и местната власт на Петрич и Сандански оказваме съдействие с каквото можем. Разбира се по–скоро функцията на нас местните власти е помощна и се изразява в доставката на храна и вода за блокираните шофьори“, каза още общинският кмет. Димитър Бръчков и допълни, че в последните два дни е имало макар и ограничен пропускателен режим от страна на протестиращите гръцки фермери затова малко или много опашката от чакащи автомобили е била сериозно стопена.


Добавете Вашия коментар!