Димитър Бръчков, кмет на община Петрич: Работим, за да придобиваме, а не да разпродаваме собственост на Общината

10 Юли 2017 | 14:42
0 коментара
Общество

С Акт за собственост от 27.01.2017 г. МРРБ прехвърли безвъзмездно на Община Петрич поземлен имот ведно със застроена площ в района на гранично поделение. „Имотът е със стратегическо разположение в центъра на града, заради което е от изключително значение придобиването на собственост върху него и постройките, които са там”, коментира кметът Димитър Бръчков.

Градоначалникът допълни, че става въпрос за основна сграда и допълнителни помещения, които са изпълнявали ефективно функциите на спортна зала с прилежащи  части. Към днешна дата амбицията на общинското ръководство в Петрич е да възстанови това им предназначение, предвид факта, че градът домакинства на редица национални първенства, а този месец и на европейско първенство по унифайт. „Така успешно ще можем да развиваме спортен туризъм”, коментира кметът Димитър Бръчков. По негова информация само общата застроена площ на посочения придобит имот е 1 348 км. м. От тях 775.62 кв. м. са площ на спортна зала, останалите са прилежащи помещения – девет на втори етаж и две на първи етаж. Целта на Община Петрич е същите да се превърнат във функционални помещения, съобразно нуждите на редицата спортни клубове действащи в града и селата, голяма част от които тренират във физкултурни училищни салони. „Имаме 41 спортни клуба, които развиват активна дейност. Заради това ще направим ремонт и на втората, по-малка зала в същия имот, която е с площ от 120 кв м и ще бъде за бойните спортове и тренировки по борба. Към тази зала има също санитарни помещения и съблекални, има отделен вход, така че тя предоставя всички необходими удобства” , посочи кметът Димитър Бръчков. Предварителният оглед на място отчита необходимост от саниране, ремонт на покривна конструкция, външно ел. захранване, вътрешна изолация, ново осветление, климатизация подмяна на дограмата и други. Главният инженер на Общината Николай Попов уточни, че състоянието ,в което се намира обектът е изключително лошо, предвид това ,че не е ползван години наред. „Заради този факт, е наложителен цялостен ремонт, който да пригоди за използване всички помещения. Става въпрос освен за двете спортни зали и за семинарни зали, съблекални, санитарни помещения, заседателни стаи, обособяването на музей на спорта и други. Всичко с площ от 592 кв м.”, допълни инж. Николай Попов. За сравнение той отчете, че зала „Арена” Петрич разполага с прилежащи обслужващи помещения с площ едва 331 кв м. „За разлика от практиката досега, при която се разпродаваше основно имущество на Общината ние се стремим да работим така, че да придобиваме имущество. Показателно в това отношение е и придобиването на собственост върху имот от 54 дка ,който терен ще бъде и градският парк на Петрич ”, посочи кметът Димитър Бръчков.

Допълни, че ще се направи всичко възможно, с оглед пестенето и на време, реконструкцията на спортната зала и допълнителните към нея помещения в района на гранично поделение да се извършат със собствени бюджетни средства. Утре на заседание на ОбС ще се гласува кметското предложение за финансиране ремонта на залата в района на гранично поделение. 

Добавете Вашия коментар

TOP