Диана Ковачева е новият омбудсман на България

21 Май 2020 | 10:16
0 коментара
Политика

Депутатите избраха единственият кандидат Диана Ковачева за омбудсман на България, предаде БГНЕС.

Номинацията ѝ бе направена от парламентарната група на ГЕРБ, а в зала тя получи подкрепата на 173 народни представители. Новият обществен защитник получи подкрепа и от опозицията в лицето на БСП.

„Ще разчитаме на вас в борбата с монополите“, обърна се към нея депутатът Васил Антонов, който обяви, че левицата ѝ дава своя кредит на доверие.

Веднага след избора ѝ Диана Ковачева положи клетва от парламентарната трибуна.

„Благодаря ви за подкрепата и за доверието, което ми гласувахте. Такова доверие задължава. Такова доверие е знак и към хората, че омбудсманът се ползва с подкрепата на Народното събрание“, посочи новоизбраният обществен защитник. „За мен е чест, че съм четвъртият омбудсман и поемем институцията от ярки професионалисти“, допълни още тя.

Диана Ковачева увери, че в работата си ще залага на активния диалог с гражданите, чиито права са нарушени или застрашени.

Омбудсманът е застъпник за правата на хората и пазител на обществения интерес. Той е висш и независим конституционен орган, който се избира от Народното събрание за срок от пет години.

Коя е Диана Ковачева?

Родена на 16 юли 1975 г. в София. Завършва право в Юридическия Факултет на Софийския Университет „Св. Климент Охридски” през 1998 г. Магистър по право на Европейския съюз в същия университет и магистър по право на Европейския съюз и съдебна система от Университет Нанси II, Франция.

По-късно става доктор по международно право и международни отношения, а в последствие и доцент по същата дисциплина. Владее английски, френски и руски език.

В професионалният си опит тя е преминала през длъжността научен сътрудник в Институт за правни науки, БАН, Министър на правосъдието на Република България (2011 – 2013); Заместник-омбудсман на Република България ( от 2016 г.); Преподавател в Юридически факултет на УНСС.

През 2014 г. Диана Ковачева е удостоена от Нейно Величество Кралица Елизабет II с орден на Британската империя за приноса и за противодействие на корупцията и усилията й за прозрачна и ефективна съдебна система.

Добавете Вашия коментар

TOP