Девети ден на протести. Властта: Продължаваме напред! Народът: Без оставка няма да си тръгнем!

17 Юли 2020 | 23:13
0 коментара
Общество

Националните протести срещу правителството, главния прокурор Иван Гешев и мафиотизирането на държавата продължават и днес. Хиляди българи от София и доста други градове ще излязат за демонстрации за девети пореден ден. Прояви има и в чужбина.

Днешите протести ще се проведат на фона на леко стабилизиране на управяващата коалиция и ясна нейна тактика за печелене на време.

В сряда вечерта събитията бяха драматични - ГЕРБ поиска и прие оставките на ключовите министри Владислав Горанов, Емил Караниколов и Младен Маринов. В четвъртък обаче партньорите от "Обединени патриоти" стопираха идеята. Тримата остават поне до другата седмица, когато в Народното събрание ще се гледа вота на недоверие срещу кабинета, внесен от БСП.


Коалицията декларира и твърдото намерение да продължи мандата си.
Успоредно с това управляващите заговориха за голям ремонт на правителството, без да утоняват какъв точно и кога ще бъде направен.

Спокойствие демонстрира и Бойко Борисов. Вчера той се качи на прословутия джип и пообиколи места от страната - посланието е ясно: "Продължаваме напред!".

Главният прокурор Иван Гешев също подчерта, че няма намерение да се оттегля от поста. Протестиращите пък заявяват, че са твърдо решени да не се приберит от площада, докато не получат оставките на Борисов и Гешев.

Днес премиерът участва на заседание на Европейския съвет, а бе казал, че евентуално ще мисли за оставка след него. Към момента не дава вид да се е размислил наистина.

Възможно е новият ремонтиран кабинет да бъде без министър-председателя Бойко Борисов. Това обаче ще се коментира след вота на недоверие, заяви в Бургас вицепремиерът Красимир Каракачанов.
Относно протестите в страната вицепремиерът посочи, че трябва да има по-голяма чуваемост на това, което обществото очаква.
Каракачанов заяви още, че ще подаде оставка, ако командирите, коалиционният съвет или премиерът смятат, че не се е справил като министър на отбраната.

Междувременно Софийската районна прокуратура съобщи, че ще поиска съдът да наложи мярка "задържане под стража" на четирима души, обвинени за хулиганство по време на протестите в София.Епицентър

Добавете Вашия коментар

TOP