Дете, свидетел на мълнията убила мъж в София: Бях с телефон в ръка и ме хвана ток по ръцете

18 Юни 2019 | 18:30
0 коментара
Общество

Мъж беше ударен от мълния снощи, докато е разхождал кучето си. Сигналът за инцидента е подаден малко след 20 часа, линейката е пристигнала 8 минути по-късно. Мъжът е бил откаран в "Пирогов", но малко по-късно е починал.

Трагичният инцидент е станал до беседка между блоковете, която е изцяло от дърво и няма метални части. Беседката е до бл. 632 в "Люлин" 6. Свидетели на удара на мълнията са станали група деца, които са играели на няколко метра от случилото се.

"Вчера като бяхме в тази къщичка, удари гръм между нас и онази макара, по близо беше към тях. Бях с телефон в ръка и ме хвана ток по ръцете. Моят приятел също. Понеже телефонът беше точно до крака му. Започнаха да излизат искри", разказа едно от децата пред камерата на БНТ.

"Видяхме гърма, мен ме удари по крака заради на приятеля ми телефона. Побягнахме към един вход, защото валеше и ни беше страх", добави друго дете.

Мълнията е била толкова мощна, че е изкопала дупка от близо 10 см на метри от беседката. Най-близко до удара е бил мъжът, който е пострадал и впоследствие е починал.

"Сигналът за инцидента е подаден в 20.17 минути в Спешна помощ. Линейката е пристигнала 8 минути по-късно. Медиците започват незабавна реанимация, докато транспортират пострадалия към "Пирогов", съобщи говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска. "Мъжът е бил с жизнени функции, но в тежко състояние. По най-бързия начин е транспортиран в "Пирогов". През целия път на транспортирането са извършвани реанимационни действия, но буквално преди вратите на "Пирогов" е издъхнал", добави тя.

Синоптиците предупреждават, че когато видим купесто-дъждовна облачност през летните месеци, това е сигурен признак за интензивни валежи, често съпътствани с мълнии. Единствената защита от тях са гръмоотводите. "Гръмоотводите са доста важна част и е хубаво да бъдат поддържани регулярно защото те буквално биха могли да спасят човешки живот, ако има добре изградена мрежа във всяка една сграда, която да може да поеме този разряд. Мисля, че е хубаво да се покрием някъде, да застанем не под дърво или нещо такова, а по-скоро в разни сгради, които по-вероятно е да имат такава мълние защита", заяви Мартин Славчев, синоптик на НИМХ.

Синоптиците съветват още да бъдем търпеливи, след като намерим подслон, тъй като интензитетът на летните бури, придружени с мълнии не продължава повече от 30 до 45 минути. Обикновено летните бурии с мълнии са характерни за високи места. София се намира на 700 метра надморска височина и само наличието на много сгради с гръмоотводи е причината да не се стигне до такива чести инциденти.

Добавете Вашия коментар

TOP