Десетки похапнаха курбан в чест на "Свети Дух" край първата черква в благоевградското село Габрово

28 Май 2018 | 18:46
1 коментара
Култура

Десетки жители на благоевградските села Габрово, Дебочица, Падеш и Зелен Дол похапнаха вкусен курбан в чест на днешният празник „Свети Дух”, приготвен от известния майстор готвач в региона Паисий Фръхолачки от Падеш.

Всички те, заедно с кметовете на селата се събраха край първата черква в село Габрово изградена през 7 – 8 век, но подпалена от турците по време на тяхното владичество по българските земи.

„Заедно с черквата, те изгарят и цялото село и го разрушават до основи”, разказа пред медията ни кметският наместник на селата Габрово и Дебочица Добри Хамбарджийски.  По думите му, след палежа на село Габрово, местните тогавашни се отправят към северна България, където основават град Габрово.

„Всъщност, именно хората живели по онова време тук са тези, които първи полагат основите на днешния град Габрово”, твърди с гордост Добри Хамбарджийски.

Към момента Инициативен комитет в лицето на кметския наместник на селата Габрово и Дебочица, Добри Хамбарджийски и Борислав Ханджийски са подели кампания за възстановяване на изгорелия храм.

Двамата дори са поискали и съдействие затова лично от владиката, който на 9 май е дал благословията си за доброто им начинание.

„Първо трябва да оправим водата към черквата и постепенно всичко останало”, конкретизира Добри Хамбарджийски.

Празникът продължи до късно вечерта с много музика и веселба.

Добавени коментари

Ха Ха публикува:
28 Май 2018 | 23:22
От Зелен дол е само кмета Ангел, но и той не е от Зелен дол, а от Стара Кресна...

Добавете Вашия коментар

TOP