Десетки почетоха делото на Никола Вапцаров по време на творческа вечер в Белица

07 декември 2017 | 13:31
0 коментара
Десетки почетоха делото на Никола Вапцаров по време на творческа вечер в Белица

Екипът на читалището и Гимназия „Никола Вапцаров” – Белица, по изключение се разграничиха от всеобщото твърдение и преразказаха историята на световно признатият поет, така както я чувстват.

Ние българите често разказваме за личности, които много изследователи приемат за противоречиви. Човекът, за когото екипът на Народно читалище „Георги Тодоров-1885” Белица, разказа пред гражданското общество на проведената творческа вечер по повод 108 години от рождението на Никола Вапцаров , е определян за такъв и от много видни българи. От едни е смятан за терорист, а от други за комунист и антифашист.

Времето, в което живее – Втората световна война, го изправя пред съдбовен, избор. Вапцаров отстоява докрай принципната позиция на хуманната си природа, избрал защитата на човешкото дори с цената на най-скъпото – живота си. Тази негова позиция определя трудностите и препятствията в по-нататъшния му живот. Името на поета се свързва с откритата борба срещу омразата и студенината в човешкия хаос и чувства. Неговите стихове са харесвани от не едно поколение. Мнозина от нас биха рецитирали и в този момент поне един негов стих, така както спонтанно го направиха 70 годишният гражданин на Белица – Христо Дунгьов и 17 годишната Надже Вакльова. А днешните млади хора знаят ли за него? За това, наш дълг е да им кажем: Четете стиховете му. Толкова са истински и хубави! Знайте и разпространявайте неговия кратък, отдаден на обикновените хора живот !

За нас обикновените хора, той си остава идеалист, който губи живота си в преследване на човешкия идеал.


Добавете Вашия коментар!