Десетки миряни хапнаха курбан за здраве на Спасовден в Брежани

17 Май 2018 | 14:52
0 коментара
Хайлайф

Спасовден отпразнуваха в махала Качева в симитлийското село Брежани.

Тази година Спасовден бе почетен около малкия параклис в селото с тържествен водосвет от четирима отци. Храната бе благословена от отец Яне, отец Величко, отец Велизар и отец Бисер. Оброчището, където се стичат хора от близо и далеч, е много старо, а от няколко години има и построен малък параклис, където миряните да запалят свещица.

На празника присъстваха десетки местни жители и гости. Сред тях бяха и заместник - кметът на Община Симитли Евгения Геогиева, кметът на Брежани Благой Стефанов и кметове от околните села и много гости. Жива музика весели гостите на баирчето на оброчището.

Българската православна църква почита днес църковния празник Възнесение Господне, наричан още Спасовден. Той се отбелязва винаги в четвъртък, на 40-ия ден след Възкресение Христово - Великден.

Според Новия завет 40 дни след възкресението си Исус Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с апостолите, движейки се между тях като богочовек.Четиридесет дни след Възкресението Господ Исус се явявал многократно на учениците си. Разяснявал им Светото писание, потвърждавал обещанието си за идването на Утешителя Дух Свети. Всички ученици се убедили, че Исус наистина е възкръснал.

Добавете Вашия коментар

TOP