Депутатът от ГЕРБ Александър Мацурев: За 2019 г. увеличаваме парите за здраве с 490 млн. лв., а БСП използва проблемите в сектора за политически цели

23 Октомври 2018 | 13:33
0 коментара
Общество

- Господин Мацурев, как бихте коментирали вота на недоверие по проблемите на здравеопазването, който предстои да бъде гласуван?

- Този вот е безмислен. За да отклони общественото внимание от собственото си състояние на разпад, БСП внесе вот на недоверие за намерения, които от ГЕРБ подложихме на широко обществено обсъждане. С този вот БСП показа практически как се прави политика от здравеопазването, а не за здравеопазването.

- И все пак, как гледате на аргументите на Вашите опоненти?

- Аргументите на БСП за вота са хаотичен сбор от факти, които не целят да предложат алтернатива, а само да създадат впечатление, че БСП са прави. Никой не казва, че в здравеопазването няма проблеми. Аргументите на БСП обаче не почиват върху каквито и да е нормативни решения и правила и са самоцелни. Здравният министър Ананиев предложи концепция за усъвършенстване на здравноосигурителния модел, а не законодателни промени. В дискусията около тази концепция ние от ГЕРБ в лицето на министъра и управляващото парламентарно мнозинство проведохме срещи с всички заинтересовани страни, а не както БСП само с общинските болници. БСП попитаха ли частните, университетските болници и други какво е тяхното мнение по вота им? За разлика от БСП, които се срещнаха само с БЛС, ние говорихме и с Българския фармацевтичен съюз, и със Стоматологичния съюз, със застрахователите. От ГЕРБ винаги сме били сред хората и винаги сме търсили мнението на всички.

- Към ГЕРБ бяха отправени тежки обвинения в този сектор. Как ще коментирате?

- от БСП ни обвиняват, защото те могат само това, те не могат да предлагат алтернатива. БСП услужливо пропускат обстоятелството, че в последните месеци нямат никакви предложения за законодателни промени в сектор здравеопазване. Късата политическа памет на БСП им пречи да си спомнят дните, в които онкоболни пациенти протестираха заради забавяне на обществените поръчки за доставка на лекарства. След като направихме промени в закона, ние улеснихме достъпа на пациентите до терапия. БСП ни обвиняват още, че сме допуснали роенето на много частни болници. Фактите обаче сочат, че от 2010 до 2019 година най-много разкрити лечебни заведения имаме в периода 2013-2014 година, когато управляват БСП с премиер Пламен Орешарски. Точно тогава другарите от БСП са разрешителни за дейност на 21 нови частни болници. Докато през 2015 г. са се появили 3 нови болници, през 2016 г. – 6 и през 2017 г. – 5.

- От БСП обаче ви обвиняват, че цялата система е в тотален колапс и хората нямат достъп до здравеопазване?

- Фактите говорят друго. Детската смъртност през 2017 година достигна рекордно ниско ниво. Трайно се увеличава средната продължителност на живота. Например по отношение на спешната помощ вече тече търгът за 400 чисто нови линейки, които ще обслужват центровете на „Бърза помощ“ в цялата страна. След увеличенията на заплатите в сектора беше спрян и отлива на работещи в спешните отделения. В същото време бяха намалена задлъжнялостта на болниците, която само за тази година спадна с 13 процента.

На този фон за следващата 2019 г. правителството на Бойко Борисов и парламентарното мнозинство положихме допълнително усилия и увеличаваме бюджета за здравеопазване с още 490 млн. лв. и сумата за здраве ще надхвърли 4 млрд. лв. За личните лекари е предвидено увеличение на средствата с 18 млн. лв. в сравнение с миналата година. За прегледи при специалисти е планирано увеличение на средствата с още 28 млн. лв., а за изследвания ще се дадат 7 млн. лв. повече от 2018 г. В сравнение с тази година за 2019 г. са предвидени 176 млн. лв. повече за болниците и 117 млн. лв. повече за лекарства. Увеличени са и средствата за лекарства за пациентите с онкологични заболявания. Ето това е реалното измерение на ангажиментите, които от ГЕРБ сме поели пред българските граждани и изпълняваме.

-Как бихте обобщили казаното до тук?

- Алтернативата на БСП е като стар лозунг. Ако прочетете здравната програма на Жан Виденов ще бъдете шокирани колко много сходства има с днешната визия на БСП. Социалистите отдавна са изпаднали в идейна безплодност, при това не само в сектор "Здравеопазване". А от ГЕРБ ще продължим да бъдем близо до хората и да работим за решаването на всички проблеми в държавата./Пирин Инфо/

TOP