Депутатът Александър Мацурев с питане в Парламента за съдбата на газопровода Симитли-Разлог-Банско

31 Март 2018 | 13:44
1 коментара
Политика

По време на парламентарен контрол, народният представител Александър Мацурев отправи питане към министъра на енергетиката Теменужка Петкова за проекта "Преносен газопровод Симитли-Разлог-Банско".

В своите мотиви той изтъкана, че проектът е от изключително значение за икономическото развитие на Благоевградския регион.

По думите му газификацията на градовете Симитли, Разлог и Банско ще позволи както на местните жители, така и на бизнесът да разполагат с алтернативен вариант за отопление, освен твърдото гориво – дърва и въглища, които както е известно замърсяват въздуха и причиняват редици екологични проблеми.

Присъединяването към газопреносната мрежа, изтъкна депутатът, ще осигури безопасно и сигурно газоподаване, което освен, че ще щади природата и ще улесни значително местно население, не на последно място ще е предпоставка за развитие на туризма.

От отговора на министър Петкова стана ясно, че Проектът за изграждане на преносен газопровод Симитли-Разлог-Банско е един от приоритетните проекти на „Булгартрансгаз” ЕАД за развитие на газопреносната мрежа, която Дружеството оперира, с цел посрещане на потребностите от природен газ в България.

Проектът е заложен в краткосрочната инвестиционна програма на Дружеството и за неговата реализация се работи активно. Към настоящия момент се изпълнява Договор за проектиране, в това число за извършване на процедурите по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС).

Подготвено е Задание за разработване на Подробен устройствен план и са приключени теренните археологически проучвания по издирване на археологически обекти в границите на сервитутната зона. Подготвя се и документация по процедура за избор на изпълнител.

С отговора на Петкова дойде още една добра новина - проектът ще обхваща Баня и Добринище. Министър Петкова се ангажира и с краен срок за пускането на газопровода в експлоатация - 2020 година

Добавени коментари

da da публикува:
01 Април 2018 | 19:59
dobre che ministarkata se e setila za bania i dobrinishte che toia niama shans da go napravi za nego i za onia kmeta samo bansko e tova e drugite ne sa hora ot kade gi nameriha tia pingvini neznam

Добавете Вашия коментар

TOP