Депутатите се събират извънредно за дебат за машинното гласуване

12 Юли 2019 | 11:02
0 коментара
Политика

Председателят на парламента Цвета Караянчева свика извънредно заседание във вторник от 14.00 ч.

Тя обясни, че дневният ред на заседанието ще бъде същият като днес, а именно промените в Изборния кодекс за отмяна на машинното гласуване.

„Обидно е, че днес, когато честваме 28 години от приемането на новата Конституция от VII Велико Народно събрание, се случва този срамен акт. Колегите бяха в залата, а не се регистрираха“, подчерта Караянчева.

Председателят на парламента припомни, че до лятната ваканция на депутатите има още три седмици работа и ги призова за пълна мобилизация и добра законодателна дейност.

Липса на кворум провали днешното заседание на парламента и отложи разглеждането на промените в Изборния кодекс, които предвиждат машинното гласуване да отпадне при провеждането на местни и парламентарни избори.

В зала не се регистрираха депутатите от БСП и ДПС, които се обявиха твърдо против измененията, а управляващото мнозинство не успя да събере необходимите 121 народни представители, за да стартира заседанието.

Законопроектът е внесен от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“, а в него се предвижда машинно гласуване да се провежда единствено в изборите за президент и Европейски парламент. Аргументите им са, че изборите с многомандатни избирателни райони са значително по-сложни, а това налага по-различни бюлетини, както и по-сложен софтуер.

Добавете Вашия коментар

TOP