Депутатите подхващат промените в Закона за туризма

28 Ноември 2019 | 08:52
0 коментара
Политика

Дни преди официалния старт на новия зимен сезон, народните представители започват работа с първо гласуване на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за туризма.

Спорният момент в поправките на закона идва от Менда Стоянова от ГЕРБ и от Валери Симеонов от ОП. Поправката е удар по иновативни туристически платформи като Airbnb и Booking, също и групи в социалната мрежа Facebook. Според новите текстовете, предлагането на такива жилища ще е възможно само ако те са категоризирани като места за настаняване според Закона за туризма. Предложението е онлайн платформите, които предлагат апартаменти за краткосрочен наем, да следят за тяхната категоризация.

Според ресорното министерство текстовете ще помогнат за регулацията на сектора.

Против предложението за въвеждане на категоризацията на апартаментите и къщите предлагани през онлайн платформите се обяви Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА). След големия отзвук, който срещнаха предложенията на Стоянова и Симеонов, в сряда вносителите съобщиха, че вместо категоризация, ще предложат регистрация на недвижима собственост от наемодателя. Вносителите заявиха, че поправката цели всички търговци да плащат данъци.

Твърдо зад запазване възможността за краткосрочно отдаване под наем на апартаменти в България застанаха от Българската стартъп асоциация BESCO, която като колективен орган представлява 11 хиляди предприемачи от екосистемата на стартъпите у нас.

От Демократична България отчетоха, че има нужда от равнопоставеност на пазарните участници. Според тях обаче решението не е забрана на новото и електронното, а подобряване на съществуващите режими и правила.

Сред другите внесени предложения е да се регламентират изисквания, на които трябва да отговарят ски училищата, за да бъдат вписани в Националния туристически регистър, както и случаите, в които се прекратява регистрация. Защото само ски училища, вписани в този регистър, могат да извършват обучения на туристи по зимни спортове.

Разширява се и обхватът с включването на детските ски зони и снежните паркове и се прецизират видовете ски писти и ползването им. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP