Депутатите отказаха да създадат Временна комисия за установяване на нарушенията в дейността на АПИ

03 Май 2017 | 11:50
0 коментара
Политика

След час и половина спорове в пленарната зала депутатите отказаха да създадат Временна комисия за установяване на пропуските и нарушенията в дейността на Агенция „Пътна инфраструктура“ и бившата Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ при провеждането и изпълнението на процедури по изграждането на магистрали и пътища.

Проектът, внесен от Корнелия Нинова и други депутати от БСП бе подкрепен от 93 депутати, 101 бяха против и 25 се въздържаха. Преди това по време на дебатите зам.-председателят на ПГ на БСП Жельо Бойчев посочи, че са изхарчени стотици милиони за пътища и магистрали с европейско и държавно дофинансиране, които същевременно са придружени със съмнения.

„Искаме всички съмнения, които има българското общество за това, че огромен финансов ресурс се съсредоточава в определени компании, за това, че не винаги качеството на изпълнение съответстват на заданието на съответния изпълнител. Няма нищо лошо българският парламент да отговори на тези въпроси, касаещи стотици милиони левове“, смята Бойчев.

Той се обърна към депутатите от ГЕРБ, които твърдят, че нямат никакви притеснения за тази сфера и им заяви, че тогава няма нищо по-естествено да подкрепят тази комисия, за да докажат, че нищо нередно не се е случвало по време на правителствата им.

Александър Ненков от ГЕРБ обясни, че ГЕРБ няма от какво да се притеснява в сферата на изграждане на инфраструктура, която е един от най-големите й успехи.

„Точно в тази насока няма от какво да се притесняваме. Но, по начина, както е озаглавена комисията навежда на това, че едва ли не има нещо нередно. Не бива като парламент да дублираме работата на прокуратурата. Ясно е, че е най-сладко и изгодно политически да атакуваш точно силните страни на опонента“, каза Ненков.

„В момента прокуратурата се занимава с някои обществени поръчки и няма смисъл парламент да го прави също. Само ще дублираме работата, нека да оставим прокуратурата и останалите контролни органи да докажат дали има нарушения,. Ако има някой, който не си е свършил работата, нека да понесе отговорността си“, посочи депутатът от ГЕРБ.

Филип Попов от БСП подчерта, че не се цели парламентът да изземе функциите на прокуратурата. Ние твърдим за пропуски или нарушения, а не престъпления. Не виждам от какво толкова се страхувате, за да не се създаде такава комисия, каза той.

Според Манол Генов от БСП трябва да се видят пропуските и да се предприемат мерки, дори законодателни. Да се откажем от тази комисия, защото на някой не му харесва името не е сериозен аргумент, допълни Генов. Александър Ненков, обаче видя опит да се атакува тази силна страна на кабинетите Борисов. Много се направи през годините и не отива на парламент да търси под вола теле, смята депутатът от ГЕРБ.

Данаил Кирилов пък коментира, че БСП целят да обърнат ефекта в дефект и да внушат за пореден път в общественото пространство, че нещо не е наред, когато се прави нещо хубаво. Поемането на такава работа от НС ще изпълним намерението на БСП да внушаваме на обществото, че този подход е неправилен. Къде са доказателствата за причинени щети, запита той.

Според Кирилов е лесно да се сипят обвинения. Ако всичко е толкова прекрасно, какво прави прокуратурата там, запита Филип Попов. С отказа си точно вие внушавате, че има нещо незаконосъобразно, обърна се той към депутатите от ГЕРБ.

Бившият транспортен министър от ГЕРБ Ивайло Московски също посочи, че не би приел създаването на такава комисия на ниво парламент.

Според него не е сериозно парламентът да изземва функциите на всички контролни органи и прокуратурата.

„Ако е така да направим анализ на всички държавни агенции, вероятно във всички има някакви пропуски. Сега отиваме конкретно в една агенция, за да се манипулира“, смята Московски.

Теменужка Петкова призова парламентът да не се превръща в другарски съд и запита какво се е случило точно сега, за да се създава такава комисия. Свидетели сме на това, което искат да провокират колегите от ляво-да могат да бъдат забелязани, да изтрият срама от тези избори, коментира Цветан Цветанов.

По повод на изказване на Кирил Добрев, че всеки пътувал по българските е усещал дискомфорт на определени места, Цветанов каза-„действително може да има участъци от магистралите, където ваши колеги казват, че се чувстват дискомфортно, но това са участъците, строени от Станишев“. Този дискомфорт е за кратко време, защото магистралите, които вие направихте бяха 80 км, а ГЕРБ изгради инфраструктура от 300 км. ГЕРБ успя да възстанови доверието е Брюксел, успя да възстанови еврофондовете, които бяха спрени заради съмнения за корупция, успяхме да направим тези 300 км с европейски пари, а не с пари на българския данъкоплатец“, посочи той.

Според Цветанов БСП нямали никакво право да бъдат съдници. При вас всичко се спира и няма какво да покажете. Не забравяйте, че 5 пъти сме управлявали и 5 пъти сте водили страната към фалит, обърна се той към депутатите от БСП. Кирил Добрев от БСП изтъкна, че ГЕРБ постоянно апелира, че при БСП всичко спират, а при ГЕРБ се пускат, визирайки еврофондовете и, че БСП са някаква антиевропейска партия и запита-„ако е така защо постоянно искате Деница Златева да остане във вашия кабинет“.

Цветанов му отвърна, че ГЕРБ са искали да направят една приемственост, що се касае за Деница Златева.

„Това, което направи Борисов е да има тази приемственост, защото това е национална кауза. Явно вашият манталитет е да рушите. Никой не иска да се връща БСП на власт, защото вие искате да отклоните от единствения ни път-европейския“, каза Цветанов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изтъкна в отговор на Цветанов, че се продължава на практика опитът от 43-то НС да се удари дъното с дискусия без аргументи и безпринципно говорене. Спряха плащанията по Оперативна програма Наука на Борисов 2, припомни тя. Относно това, че БСП управлявало 5 пъти и водели и 5-те към фалит, Нинова каза-„правителството на Борисов управляваха два пъти и два пъти подадоха оставка единият заради самозапалили се българи-единственият път в българската история, вторият път заради загубени избори и то президентски. С кое право вие казвате на 1 млн. българи вашите представители в ляво нямат право да говорят, попита тя Цветанов.

„Деница Златева било приемственост и разбирателство, това е безпринципност и отстъпление от предизборни обещания. Преди изборите един срещу друг със страшна агресия, след изборите всички заедно на софрата, включително поканата ми да стана председател на парламента-всички срещу народа. На това ли му казвате приемственост. Няма да ви се получи с БСП да не давате алтернатива на управлението си. Няма как да кажем на 1 млн. българи-до вчера бяхме против ГЕРБ, днес сме с Бойко Борисов“, категорична бе Нинова.

Цветанов й отвърна, че никога по никакъв повод ПГ на ГЕРБ или ГЕРБ не е разглеждало съвместно управление с БСП, защото искали да са демократична партия, която спазва европейските принципи.

„Може да ви се иска, но това няма как да стане. С протегната ръка сме към всеки проблем, който може да решим заедно, защото знаем,ч е всички сме част от успеха и развитието на България“, обърна се той към депутатите от левицата.

Лидерът на ВОЛЯ, пък предложи да не се прави просто една комисия, а комисия, която да разследва целия преход и всички системи в държавата. /БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP