Няма политическа воля за реална, всеобхватна и ефективна борба с корупцията. Това заяви президентът Румен Радев.

Това не е изненадващо за мен, заяви държавният глава, след като комисия в парламента отхвърли ветото на президента върху антикорупционния закон. 

"Всички дебати около Антикорупционния закон и особено събитията от днес показват, че наистина няма политическа воля за реална, всеобхватна и ефективна борба с корупцията. Явно тази борба ще продължи да се води от гражданите и медиите. Това е моята оценка за това, което става днес, за съжаление", каза Радев.

"Този закон няма да доведе до реални промени каквито очакваме - за по-ефективна борба с корупцията", подчерта държавният глава.

На заседание на правната комисия на Народното събраниедепутатите отхвърлиха ветото с 10 гласа „за”, 7 гласа „против” и без „въздържали се”.

На заседанието бяха проф. Емилия Друмева, председател на правния съвет към президента Румен Радев, неговият съветник Пламен Узунов, зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов, представители на ДАНС, на различни ведомства и неправителствени организации.

В началото на годината Радев наложи вето на новоприетия антикорупционен закон. Според президента заложените в закона мерки не са достатъчни за ефективното противодействие на корупцията. А приетият закон дори ще затрудни борбата с корупцията.

В мотивите си президентът посочва, че не е редно зам.-председателят и членовете на комисията да се избират по предложение на нейния председател, тъй като по този начин целият състав ще е доминиран от мнозинството в парламента.

Освен това, законът не преграждал възможността от политическо влияние върху дейността на комисията.

Според Румен Радев кое е конфликт на интереси ще установяват органи, формирани изцяло на политически принцип, каквито са общинските съвети и министрите, а това създава условия за политически натиск върху тях или за тяхното покровителстване. 

Относно насрочените за утре 9 протеста и дали това го притеснява, той заяви, че тези протести не би трябвало да притесняват него.

„Нормално е, България е демократична страна и всеки, който има някакви искания, е свободен да ги изложи в законоустановените форми“, заяви Радев.

За мен първо е нужен един изчерпващ дебат по темата, каза президентът във връзка с ратификацията на Истанбулската конвенция.

"Случаят в Нови Искър показа, че един педофил с ефективна присъда може да вилнее в продължение на години при пълното безразличие на местна власт, държавни институции и обществото. Това е много сериозно", смята Радев и по другата тема, която не спира да тресе обществото.

Той коментира, че ние и сега имаме закони, които защитават правата на децата и жените и са срещу домашното насилие, но не можем да ги приложим явно както трябва, а бързаме да поемаме международни ангажименти без да знаем точно за какво става въпрос и без да сме провели един наистина задълбочен дебат.

"Това е безотговорно. Борбата срещу домашното насилие над жени трябва да се води от полицията и съда тук и сега, а ние трябва да знаем какво е подписва и какво се ратифицира, а не постфактум да установяваме какво сме приели", каза още Радев.