Депутатите отхвърлиха предложението да намалят заплатите и отпуските си

04 Май 2018 | 11:54
0 коментара
Политика

Мнозинството в парламента отхвърли с 65 гласа “за”, 48 “против” и 55 “въздържал се” предложението на “БСП за България” за намаляване и замразяване на възнагражденията на народните представители и за намаляване на отпуските им.

Промяната в правилника на Народното събрание подкрепиха само депутатите от левицата, а от другите парламентарни групи гласуваха “против” и “въздържал се”. При дебатите в пленарната зала беше припомнена клетвата на народните представители, прозвучаха сравнения с Бундестага и лични нападки към Корнелия Нинова.

Управляващите отправиха обвинения в популизъм и предложиха да се сложи критерий за заплатите на депутатите – процент на участие в работата на парламента, а опозицията ги критикува, че си пазят “парите и благинките”, предаде БТА.

С проекта се предлагаше възнаграждението на народните представители да бъде фиксиран размер от 2 976 лв., каквото е било в края на миналия парламент, и да не се преизчислява до края на мандата; ваканцията на Народното събрание да бъде само от 1 до 31 август, а по коледните и великденски празници депутатите да почиват толкова, колкото са официалните неработни дни.

Добавете Вашия коментар

TOP