Депутатите обсъждат премахването на дълговото робство

22 Юли 2020 | 08:36
0 коментара
Политика

Депутатите ще започнат пленарното заседание с избор на нов заместник-омбудсман.

На поста е номинирана Елена Чернева-Маркова – дългогодишен адвокат, възпитаник на СУ „Св. Климент Охридски“ и председател на Бюрото за правна помощ в България. Кандидатурата ѝ е предложена лично от действащия обществен защитник Диана Ковачева.

Кандидатът вече бе изслушан в ресорната парламентарна комисия, където подчерта, че се интересува най-вече от социалните измерения на тази позиция, а именно опазването на правата на гражданите.

В рамките на пленарното заседание на първо четене ще бъдат обсъдени и промените в Закона за задълженията и договорите, които целят да премахнат изцяло т. нар. дългово робство. Вносители на текстовете са депутати от „Обедини патриоти“, които мотивират предложението с желанието си да премахнат фигурата на вечния длъжник.

Промените въвеждат 10-годишна абсолютна погасителна давност по отношение на частните задължения на физическите лица, тъй като България е единствената държава – членка на Европейския съюз, която не е въвела такава за задължения на граждани или процедури за потребителска несъстоятелност.

До този момент в българското законодателство липсва уредба, която да дава възможност на физическо лице, изпаднало в невъзможност да заплаща своите изискуеми задължения, да започне процедура по обявяване на фалит или да се освободи от задълженията си след изтичане на определен период от време. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP