Депутатите обсъждат новите модели за финансиране на вероизповеданията

11 Октомври 2018 | 07:52
0 коментара
Политика

 Депутатите започват пленарното заседание в четвъртък с работа по първото четене на предвидените промени в начина на финансиране на вероизповеданията.

Предлаганите промени са в два законопроекта и предвиждат полагащата се държавна субсидия да се изразходва целево за покриване на разходите на вероизповеданието за възнаграждения на свещенослужители, както и за осъществяването на други дейности - образователни, социални, строеж и поддръжка на молитвени домове и др. Предвижда се заплатата на един свещенослужител да се приравни с тази на един учител. Първоначално законопроектите се превърнаха в спорни, защото срещу някои текстове от Светия синод на Българската православна църква изразиха опасения. Това наложи премиерът Борисов, заедно с представители на политическите партии, подписали предложенията за промени, лично да се срещнат с духовници от Синода.

На срещата присъстваха Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и синодалните митрополити, а от страна на политическите партии там бяха Цветан Цветанов от ГЕРБ, Искрен Веселинов от „Обединени патриоти“, Йордан Цонев от ДПС, както и директорът на дирекция „Вероизповедания” Емил Велинов. След срещата премиерът Борисов изрази желанието си законопроектът да бъде изработен и изготвен максимално добре, за да не създава конфликт между Църквата и държавата.

В рамките на пленарното заседание депутатите ще гласуват промените в Закона за закрила и развитие на културата, предвиждащи конкурсите за директори на държавните културни институти, както и на изпълнителния директор на ИА „Национален филмов център“ да се излъчват на запис на интернет страницата или видеоканала на Министерството на културата.

По този начин ще се осигури провеждането на прозрачно, ясно и видимо състезание на кандидатите и справедлив избор, ще се увеличи доверието в институциите. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP