Депутатите обсъждат намаляване на административната тежест при безплатна правна помощ

03 Октомври 2018 | 08:13
0 коментара
Политика

 В първото пленарно заседание на тази седмица депутатите ще дебатират по промени в Закона за правната помощ, целящи намаляване на административната тежест върху гражданите и бизнеса чрез премахване на изискването за представяне на хартиен носител на документи, удостоверяващи основанията за предоставяне на правна помощ.

Всеки гражданин, отговарящ на изискванията на закона, има право на безплатна правна помощ за консултация и подготовка на документи и на безплатен правен съвет от адвокат, като основанията за предоставяне на правна помощ се удостоверяват с документи, издадени от съответните компетентни ведомства. С предложените промени ще се ускори процедурата по предоставяне на правна помощ чрез служебен електронен обмен на информация за заявителите на правна помощ между Националното бюро за правна помощ и съответните компетентни ведомства.

Промените предвиждат и несменяемост на адвоката от консултацията до процесуалното представителство по делото, като по този начин ще се постигне процесуална икономия и бързина в съдебното производство и ще се избегне повторното откриване на процедура за правна помощ от съда с искане за определяне на адвокат.

В рамките на пленарното заседание депутатите ще разгледат на второ четене и изцяло новия Закон за физическото възпитание и спорта, който цели да отговори на новите потребности на обществото в тази сфера. Законопроектът предлага система за регулация на спорта, която осъвременява и систематизира сега действащата нормативна уредба.

Важен момент от проектозакона е създаването на Национална параолимпийска организация, която е член на Международния параолимпийски комитет и е част от така наречените „специални организации“ в областта на спорта. Това е стъпка напред в организирането на спорта за хора с увреждания. /БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP