Депутатите излязоха в едномесечна лятна ваканция

27 Юли 2018 | 16:26
0 коментара
Политика

 Приключи последното заседание за третата годишна парламентарна сесия на Народното събрание.

След като удари последният звънец депутатите вече са в лятна ваканция и ще се съберат отново наесен, когато с извънредно заседание на 4 септември ще подновяват работата си по изработване и обсъждане на законопроекти, участие в комисии и осъществяване на парламентарен контрол спрямо правителството. Излизащите във ваканция депутати бяха изпратени от поредния протест на майките на деца с увреждания, които от началото на юни са на палатков лагер пред парламента. Надуваеми топки, пояси, дюшеци и други плажни принадлежности искаха да „подарят“ те на народните представители, които излизат в едномесечна лятна ваканция, но кордон от полицаи не ги допусна в близост до сградата. За това те ги подредиха на тротоара заедно с надписи „Приятно ваканцуване“ и „За вас море – за децата ни мор“.

Краят на парламентарната сесия стана повод народните представители да направят равносметка на свършеното от парламента и постигнатите резултати.

„Положителна е моята оценка. Мисля, че това беше напрегната и интензивна законодателна пленарна сесия“, смята Данаил Кирилов от ГЕРБ. В рамките на сесията ръководената от него Комисия по правни въпроси е обсъдила и придвижила към пленарна зала 30 законопроекта, между които Закона за съдебната власт, АПК, Закона за обществените пръчки и други.

„Най-тежка и обемна беше работата по АПК, по който работихме от стартирането на 44-то Народно събрание и се правят съществени промени, каквито през последните 10 години не са се случвали. Това ще доведе до подобряване на разпределението на делата и разтовареността на административните съдии. Работихме добре с новия ВСС, Министерство на правосъдието и всички други институции“, смята Кирилов.

Той споделя, че за времето, в което парламентът няма да заседава не е успял да планира ваканция, а приоритетно ще бъде в столицата. Оценката на опозицията очаквано бе отрицателна.

„Тази пленарна сесия започна със скандал около ЧЕЗ и завърши със скандал около Закона за приватизацията. Тя за пореден път беше маркирана от скандали и хаотично законодателство. Остават тежки съмнения за лобизъм“, подчерта Крум Зарков от групата на „БСП за България“.

Негативна оценка бе поставена и от ДПС.

„Загубено политическо време. Скандал след скандал. Сесията започна с призив да не е толкова шумна опозицията, защото имаме европредседателство. Опозицията беше конструктивна, не беше толкова шумна“, смята Хамид Хамид от ДПС.

Според него за учудване на обществото скандалите в парламента са били изцяло генерирани от управляващите и техните коалиционни партньори. „Работата беше изцяло на принципа „проба-грешка“. Внася се нещо - оттегля се. Правеха се лупинги в движение и беше избран пътят на най-малкото съпротивление. Това е типично за национал-популистките партии, въобще в Европа“, допълни Хамид.

Той прогнозира гореща политическа есен, когато депутатите ще възобновят работа. „Не знам доколко министър-председателят ще има силата да потушава скандалите непрестанно. Не знам и докога ще издържат нервите на ГЕРБ, а интересно е и докога ще издържат нервите на обществото“, коментира народният представител.

Относно предстоящата лятна ваканция, Хамид Хамид сподели:

„Месец август за нас е натоварен с много приятни изживявани по районите. Всяка седмица имаме конни надбягвания, народни борби, селски събори. Целият ни август е запълнен с такива. Това е много приятно за нас, защото сме до нашия избирател“. „Много добър (4,5)“ бе оценката, която проф. Станислав Станилов от „Обединени патриоти” даде за работата народните представители.

„Съвсем новите закони бяха малко. Мога да спомена от Закона за академичния състав, който аз съм изработил, но той беше внесен заедно с подписите на ГЕРБ и мина. Ние имаме 24 внесени промени в законодателството в почти всички сфери.

Според проф. Станилов, ако се оставят на страна всички парламентарни битки, които се случват между управляващи и опозиция, резултатът от работата на Народното събрание не е лош, защото страната се развива, а за това свидетелства ръста в икономиката.

Проф. Станилов е сред депутатите, които няма да почиват през лятото.

„Аз нямам ваканция. През лятото, когато депутатите почиват, аз ръководя разкопките в Плиска“, припомни той.

„Ние от „Воля“ приключваме със самочувствие и достойнство този сезон, защото имахме многократни случаи, в които показахме, че сме различни в Народното събрание. Продължаваме да градим образа и имиджа на политика, който българското общество очаква – професионалисти, а не скандалджии“, бе оценката на Кръстина Таскова, депутат от най-малката парламентарна група.

„Упрекваме колегите, защото в крайна сметка нашата работа се оценява от това какво българинът има в джоба, а в този сезон Народното събрание не успя да повиши стандарта на хората“, смятат от „Воля“.

Те призовават за прагматизъм и бързи действия. „Надяваме се, че всички ще си починат добре и наесен ще видим не това мудно скандалджийско действие. Цялата българска общественост очаква това от нас“, допълва още Таскова, която няма търпение да се прибере вкъщи, за да прекара цялата лятна ваканция със семейството и съпруга си. /БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP