Депутатите гласуват третия вот на недоверие към кабинета „Борисов 3“

24 Октомври 2018 | 07:46
0 коментара
Политика

В началото на новата пленарна седмица депутатите ще започнат работа с гласуването по третия вот на недоверие към кабинета „Борисов 3“.

Внесеното от БСП поредно искане за сваляне на правителството този път е заради политиката му сферата на здравеопазването, като темите на първите две бяха свързани с направеното от него за противодействието на корупцията и политиката по сигурността. От левицата внесоха подписите за инициирането на вота сами, без да търсят консултации с други парламентарно представени политически сили, но обсъдиха състоянието на сектора с редица лекарски и пациентски организации.

Дебатите по вота се проведоха в рамките на петъчното пленарно заседание миналата седмица. Макар и с по-различни мотиви, засега само ДПС е изразило подкрепа за вота и остро несъгласие с водената от кабинета политика в сектор „Здравеопазване“.За да падне правителството обаче, са необходими 121 гласа при гласуването в зала, а общият сбор на депутатите на БСП и ДПС е 104.

Във връзка с политическите трусове в „Обединени патриоти“ лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че на патриотите ще гласуват като коалиционни партньори. Той не е сигурен обаче как ще гласуват депутатите от „Атака“, чийто лидер Волен Сидер не присъства на провелия се политически съвет на малката коалиция.

На провелите се в петък дебати не присъстваха премиерът Бойко Борисов, който беше в чужбина, както и вицепремиерът Валери Симеонов, а в тяхното отсъствие левицата разчете „неглижиране на проблема“.

В рамките на 3 часа опозиция и управляващи си разменяха взаимни обвинения за проблемите в сектора, свързани с новата идея за промяна в модела на здравно осигуряване, напускащите страната медицински специалисти, липсата на секторни реформи и други. От "Воля" не взеха отношение в дебатите.

„Няма да мълчим, но и няма да участваме в безсмислени и безрезултатни вотове на недоверие“, заяви зам.-председателят на парламентарната група Кръстина Таскова на заседанието в петък. /БГНЕС
 

Добавете Вашия коментар

TOP