Депутатите гласуват днес вота на недоверие срещу кабинета „Борисов 3“

29 Юни 2018 | 08:33
0 коментара
Политика

В началото на пленарното заседание на 29 юни депутатите ще проведат гласуването на внесения от БСП вот на недоверие срещу правителството.

Опозицията поиска свалянето на кабинета „Борисов 3“ с аргумента, че управляващите са се провалили в провеждането на политиката си в сектор „Сигурност“ и са неспособни да гарантират вътрешния ред в страната. Дебатите по вота се проведоха на извънредно пленарно заседание във вторник, но продължиха едва час и половина, което доведе до взаимни обвинения между управляващи и опозиция.

ГЕРБ упрекна БСП, че твърденията им, записани в мотивите, са несъстоятелни и дори не са използвали цялото време за изказвания на парламентарната група, за да ги аргументират. От своя страна опозицията обвини депутатите от управляващото мнозинство и министрите, присъстващи на дискусията, че не са взели думата, за да защитят правителството. Това е вторият вот на недоверие срещу кабинета „Борисов 3“.

Първият бе внесен отново от БСП в началото на годината и бе свързан с темата „корупция“. За да бъде успешен вотът, а кабинетът – свален, са необходими гласовете на минимум 121 народни представители. До този момент от БСП са получили заявка за подкрепа единствено от ДПС, а депутатите на двете парламентарни групи са общо 104. В рамките на законодателна част от работата на парламента ще бъде разгледано и проекторешението на БСП депутатите да работят без лятна ваканция. Предложението на левицата е мотивирано от желанието да бъдат приети всички законопроекти, които целят решаването на проблемите на хората с увреждания, обсъждани в общественото пространство.

От БСП са категорични, че в предложението им няма „нито капка популизъм“ и предлагат на управляващото мнозинство компромисен вариант – ако предложението им за работа през август не бъде прието, то поне до тогава парламентът да проведе няколко извънредни заседания, на които да се разгледат тези законодателни инициативи. /БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP