Депутати вярват в Бога и носят кръстчета, за да се предпазят от петък 13-и

13 Юли 2018 | 07:57
0 коментара
Политика

 Петък 13-и е. На този ден някои хора изпитват силни притеснения, когато настъпи това съвпадение от ден от седмицата и число от месеца, дори развиват фобия. За други това е ден като всеки друг.

Най-често срещаните суеверия са свързани с бариери, които сами си поставяме - Според някои на този ден не се предприемат пътувания; други смятат, че ако точно на 13-и счупят огледало ще имат седем години лош късмет, а ако черна котка ви мине пътя е на лош късмет. Различното възприемане на този ден, признат от някои за фатален, провокира БГНЕС да попита депутати дали са суеверни и от какво се страхуват.

„Практически не съм, но не малка част от обществото има някакви суеверия по различни поводи. Мога да кажа, че имам и колеги такива и колеги със сериозни професии, които имат някакви суеверия, някакви фобии, за каквото и да е било. Фобиите са различен- от затворени пространства, от полет със самолет и от асансьори“, коментира философски депутатът от ВМРО Калин Поповски и разказа една показателна за него история.

„Бях войник в ЦСКА в медицинския отдел и събота и неделя осигурявахме състезания и тренировки на „Червено знаме”. Така на един петък 13-и имаше двама национални състезателя. Единият отказа да скача и да тренира за предстоящо първенство като каза, че на петък 13-и рискови скокове няма да прави. Другият продължи да тренира и направи една тежка контузия. Може би така е било писано, да не мислим, че точно на петък 13-и, но този, който си спести тренировките каза: Казах ли ти аз, на този ден не трябва да тренирам! Може да е било някакво странно съвпадение, но наистина стана на петък 13-и”, каза депутатът, който е член на здравната комисия.

Пред БГНЕС той призна, че се страхува от затворени пространства, например от асансьори, но тази фобия не се влияе от деня. Според председателя на здравната комисия в НС Даниела Дариткова всеки е суеверен, но тя лично се бори със своите и въпреки това този ден поражда лека тревога.

„Ако разчитаме на твърдата си вярва в Божията защита, когато се опитваме да бъдем добри и да я заслужим, аз вярвам, че суеверията трябва да се преодоляват. Аз смятам, че всеки човек, който е със здрав разум, се страхува, защото отчита една или друга реална или въображаема опасност, но все пак е добре наистина да сме здраво стъпили на земята и да разсъждаваме позитивно. Позитивното мислене води и до добро здраве ”, посочи тя. Дариткова призна, че носи кръстче на ръката и смята, че то я пази от всичко. А председателят на парламентарната социална комисия в парламента Хасан Адемов каза, че се страхува... от самия себе си.

„Аз се страхувам от самият себе си от нищо друго. Защото не знам как ще процедирам в различните житейски ситуации. Страхувам се, разбира се и от това да не реши съдбата да ме накаже по някакъв начин, но в крайна сметка никакво значение няма от какво се страхува човек, а както казва народът: Ако му е писано да се удави, няма да се обеси!”, каза депутатът от ДПС Хасан Адемов.

Той добави, че свързва петък 13-и и с доста трагични събития и даде пример с тежката катастрофа с автобус на АМ „Тракия”, при която на 13.04, в района на Вакарел, загинаха 6-ма души, а 22 бяха ранени, сред тях и дете.

„Да се надяваме, че на този ден 13-и петък няма да се случи нищо подобно”, изрази надежда Адемов. Той добави още, че суеверието е въпрос на личен избор и това до голяма степен зависи от това как човек усеща нещата от гледна точка на своето себеусещане.

„Не бива чак толкова сериозно да вземаме нещата и трябва да възприемаме този ден както достатъчно сериозен от гледна точка на поведението, така и малко на смях, малко иронично, за да приемаме нещата такива каквито са“, каза в заключение Адемов./БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP