Ден на отворените врати в НС

10 февруари 2019 | 15:38
1 коментара
Ден на отворените врати в НС

Народното събрание отваря врати за граждани на 10 февруари от 10:00 часа по повод 140 години от първото заседание на Учредителното събрание, съобщи пресцентърът на парламента.
 
Денят на отворени врати е част от инициативите за отбелязване на годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.
 
Председателят на парламента Цвета Караянчева ще посрещне първите посетители.
 
В сградата на парламента гостите ще могат да видят оригиналите на Търновската конституция и на Сребърната конституция.

Сред експонатите са лични вещи на Петко Р. Славейков - първата Библия на говорим български език от 1871 г., издадена в Цариград, джобен часовник, калъф за пера, мастилница, перо, с което е писал, сребърна кутия и броеница, както и масата, която той донася от дома си, за да бъде подписана на нея Търновската конституция.

В Народното събрание гражданите ще имат възможност да разгледат пътуващата експозиция „140 години от Учредителното събрание и подписването на Търновската конституция“. На 40 пана тя проследява събитията от свикването на Учредителното събрание, неговата дейност и подписването на Търновската конституция, както и промените в нея до обявяването на Независимостта на България. В рамките на честванията на 140-ата годишнина от Учредителното събрание изложбата ще бъде представена във всички областни градове.
 
Денят на отворени врати ще продължи до 16:00 ч.
 


Крупник публикува:
11 февруари 2019 | 14:29
Бате Стефчо от Симитли може да "прочете" приказка на малките посетители!

Добавете Вашия коментар!