„Ден на отворените врати“ се проведе в Административен съд-Благоевград

14 Юни 2017 | 16:23
1 коментара
Общество

 „Ден на отворените врати“ се проведе в Административен съд-Благоевград.

В началото на инициативата председателят на Административния съд – Мария Тодорова каза, че тази инициатива е насочена към по-добра информираност, повишаване на правната култура и запознаване с дейността на Административния съд, като част от съдебната система. След това ученици от гимназията – Мадлен Янева и Павлина Здравкова, представиха дейността на административните съдилища, видовете дела, които се разглеждат, начина на образуване на делата, движението и разпределението на делата. По-късно ученици представиха и симулираха съдебен процес по касационно-наказателно с административен характер дело, в който процес те влязоха в ролята на съдебен тричленен състав, прокурор, юрис-консулт и адвокат.

Учениците, които се включиха в делото са: Диляна Христова – председател на Касационния съдебен състав; Евгени Иванов и Васил Добрев – членове на съдебния състав; Мария Калайджийска – адвокат и процесуален представител на касационния жалбоподател, Мадлен Янева – юрис-консулт и представител на ответната касационна жалба, Павлина Здравкова –  прокурор от Окръжна прокуратура.

В края на симулирането на процеса председателят на Административния съд – Мария Тодорова връчи на всички тях специални грамоти.

По време на представянето на съда ученичката Мадлен Янева посочи, че административните съдилища са първите специализирани съдилища в структурата на съдебната система на Република България в най-новата й история.

По думите й общо административните съдилища в България са 28 на брой и функционират от 1 март 2007 година.

Тя отбеляза, че делата се разглеждат със статус един съдия, а при оспорване на подзаконови нормативни актове, издадени от Общинските съвети, съдът заседава в състав от трима съдии. След това друга ученичка от Езиковата гимназия – Павлина Здравкова посочи, че административните съдилища са първа инстанция за обжалване на индивидуални и общи административни актове, както и подзаконови нормативни актове на Общинските съвети. Тя каза още, че съдържанието на защитата против фактически действия на администрацията се състои в незабавно прекратяване на действията, а производството е бързо.

По думите й искането се разглежда от съдия, който извършва проверка и се произнася с разпореждане./фокус

Добавени коментари

$$$$ публикува:
14 Юни 2017 | 21:53
Какви отворени врати, като това е най зависимият съд???? Да си припомним как "решиха" делото за за "честните" местни избори особено, че шефката на съда е жената на д-р. Таковски, който е общ. съветник и работи с крадеца Насо-педерасо.... ДГД АС Благоевград !!!

Добавете Вашия коментар

TOP