Ден 9-ти: Протестът на майките на деца с увреждания продължава

30 Октомври 2018 | 20:24
0 коментара
Политика

За девета поредна вечер майките от инициативата "Системата ни убива" излязоха на протест пред Министерския съвет. Те искат оставката на вицепремиера Валери Симеонов, който ги нарече "кресливи жени с уж болни деца”.

Протестът започна с минута мълчание в памет на убитата вчера в "Надежда" 23-годишна жена и едногодишната ѝ дъщеричка от бащата Викторио Александров. В 18.50 часа протестиращите жени тръгнаха на шествие към Лъвов мост. Междувременно на булевард "Дондуков" и "Цар Освободител" движението беше спряно за кратко. В района и тази вечер има засилено полицейско присъствие. Протестът на майките беше подкрепен от музиканта Богдан Томов.

„Майките никога не биха могли да имат такава сила, ако не ги подкрепяме и ние бащите. Този протест, символично наречен протест на майките, според мен е протест на всички, не само на семействата, а би трябвало да е на всеки българин“, каза за БГНЕС Томов.

На наш въпрос дали не се е включил късно, той отговори, че няма значение кога някой се е присъединил, а е важно, че го е направил. Малкият брой на присъстващите, певецът коментира с това, че в хората има една апатия, че каквото и да направят нищо няма да се промени. „Мисля че това не е така, защото всеки протест е почукване, всеки протест отеква. Каквото ще да бъде, българските политици не могат да бъдат безсърдечни, и това което се случва тук отеква в душите и сърцата им и не е напразно“, беше категоричен Томов.

Независимо от протестите все още исканата от тях оставка на Симеонов не е факт. „Основният мотив, който ни държи е нашето достойнство и това, че никой от управляващите няма право да погазва достойнството на част от българските граждани. Липсата на реакция си го обясняваме с отношението на държавата към нас, ние очевидно не сме много важни за управляващите, второ-трето качество хора сме. Нашите протести нямат нужния ефект, но ние ще продължим. Силата на нас, майките, е в постоянството“, заяви Димитрина Русева от инициативата „Системата ни убива“.

Въпреки заканата да блокират кръговото движението на „Лъвов мост“ майките направиха една обиколка на кръговото и спряха на една от спирките. Протестът им ще приключи по традиция пред Министерския съвет, където утре отново ще има протест, ако Симеонов не подаде оставката си или не му бъде поискана. /БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP