Ден 49: Протестиращите пишат мотиви за оставката на Борисов

26 Август 2020 | 22:47
0 коментара
Общество

На 49-и път протестиращи се събраха в триъгълника на властта – между Министерски съвет, Партийния дом и Президентството.

И в 49-ия ден на антиправителствения протест блокираните кръстовища остават три на брой – пл. Независимост, Софийския университет и Орлов мост. Исканията на протестиращите остават същите – оставка на правителството на Борисов и на главния прокурор, предсрочни избори и служебен кабинет.

Времето му изтича, това каза от сцената на протеста Арман Бабикян. Тази вечер протестиращите бяха донесли нощно шкафче, като върху него имаше бели листа и химикалки, както и будилник. Решихме да събираме гражданското мнение и затова има лист и химикал и всеки има шанс да напише своите мотиви за оставката на Борисов и неговия кабинет и за предсрочни избори. Пишете мотивите си. Това ще го правим тази вечер, но и в следващите дни, по-късно ще го оставим до палатките. Шкафчето с мотивите на гражданите е важното нещо, което управляващите трябва да чуят, защото това е вашият глас, свободният глас на българите, подчерта Бабикян.

Борисов, вие сте премиер и е ваша работа да нахраните гладните и бедните, затова плащаме данъци. Всички домати и яйца сме ги купили с наши пари.. Това са преоценени, развалени яйца и домати, а не истински. Така че, успокойте се дами и господа, качествена храна не сме хвърляли, вие сте тези, които сте хвърляли нашите пари. Имате цяла вечер, утре е 50 ден на протеста, за да измислите нова опорна точка, тези две не минаха, обърна се към управляващите Бабикян.

Нашият приятел Гешев направи първия прокурорски конгрес. Гешев беше извикал 700 прокурори и следователи от страната да го подкрепят, припомни Минчо Спасов.

Мероприятието беше охранявано от повече от 1000 полицаи и жандармеристи. Тези 700 прокурори и 1000 жандармеристи се почувстваха заплашени от един велосипедист Иван Калчев. Срещу него беше образувано досъдебно производство затова, че с велосипеда си е нападнал главния прокурор и жандармерията. Проблемът на Гешев не сме ние. Той знае, че искаме оставката му. Проблемът му е, че поне половината от онези прокурори и следователи бяха накарани насила по списъци, отидоха с нежелание. Собствените му подчинени го ненавиждат, добави Спасов.

Днес повод за разговори и обсъждане е подадената оставка на министъра на правосъдието Данаил Кирилов.

Реакции на подадената оставка имаше от политици, общественици, както и в социалните мрежи.

Лидерът на „Да, България” Христо Иванов заяви по повод оставката, че „Един анимационен герой може да си отиде, но целта е запазването на семейството. И не става дума за семейство Флинтстоун. Става дума за семейството Борисов – Гешев – Пеевски, за мафиотското семейство”.

От ВМРО и ДПС се въздържаха от коментар, а пък от БСП заявиха, че оставката е опит на Борисов да тушира протестното недоволство.

Оставката на правосъдния министър имаше и международен отзвук.

АФП написа, че премиерът на България Бойко Борисов е уволнил министъра на правосъдието, намиращ се под натиск, за да се опита да спре продължаващите със седмици протести, призоваващи за неговата собствена оставка.

„50-годишният Данаил Кирилов попадна под обстрел като един от авторите на противоречиво предложение за нова Конституция, което до голяма степен бе критикувано от експерти и веднага отхвърлено от протестиращите“, информира агенцията. „Проектът не е в посока на подобряване на отчетността на главния прокурор – въпрос, отдавна изтъкнат от български и международни наблюдатели, както и от Европейския съд за правата на човека като опитващ се да ограничи правата на президента“.

Агенцията изтъква, че Борисов вече уволни четирима министри в опит да успокои антикорупционните протестиращи и така да спаси кожата си. Очаква се парламентът да започне преглед на предложението за Конституция, когато есенната му сесия започне на 2 септември, като се очаква дебатите да отнемат месеци. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP