Ден 42: Палатки, протести, подсъдими

19 Август 2020 | 22:09
0 коментара
Общество

За 42-ри пореден ден протестиращи се събират на антиправителствени демонстрации с искане за оставките на правителството и на главния прокурор Иван Гешев, предаде репортер на БГНЕС. Те настояват, че никога не са имали искания за нова Конституция или за свикване на Велико народно събрание, а искат предсрочни парламентарни избори и оттегляне на Иван Гешев.

 

 

 

Сборен пункт на демонстрантите отново бе площадът пред Министерския съвет, откъдето те тръгнаха на традиционното си шествие към Орлов мост.

Продължават блокадите на три ключови столични кръстовища – при Ректората, на площад “Независимост”, и на Орлов мост.

Иначе, денят започва с възстановяване на палатковия лагер на Орлов мост, който бе пометен от среднощната буря. В палатковия лагер на знаковият столичен мост лагеруват около 30 души.

По-рано през деня пък прокуратурата съобщи, че е повдигнала обвинения на демонстранти, нарушили обществения ред.

Мъже на 25 и на 32 години се сдобиха с обвинения за нападението над колата на майка с две малолетни деца на бул. “Ситняково”. При инцидента автомобилът на жената беше потрошен, а мъжете – задържани. 32-годишният С.А., когото прокуратурата обвини в “непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, за да попречи на Е.М. да премине с управлявания от нея лек автомобил през кръстовището, блъскал по лекия автомобил, изкъртил с ръце задна регистрационна табела на автомобила, които действията извършил пред двете ѝ непълнолетни деца, намиращи се на задната седалка на автомобила”, е освободен от ареста срещу парична гаранция от 500 лева.

25-годишният Г.Г. е обвинен в това, че на 17 август на кръстовището на бул. „Михай Еминеску“ и бул. „Шипченски проход“, около 21.30 ч. противозаконно е повредил чужда движима вещ – лек автомобил, собственост на Е.М., като счупил чрез удари с ръце предно панорамно стъкло на автомобила, скачайки повредил предния капак на автомобила. На Г.Г. е повдигнато обвинение и за хулиганство, отличаващо се с изключителна дързост – попречил на Е. М. да премине с управлявания от нея лек автомобил през горепосоченото кръстовище, като блъскал по лекия автомобил, качил се на предния капак и счупил предно панорамно стъкло, отправяйки обидни думи към Е.М., защото не е изразила съгласие с действията на протестиращите, като действията извършил пред двете ѝ непълнолетни деца, намиращи се на задната седалка на автомобила. След изтичането на 72-часовото му задържане, прокуратурата ще иска той да остане за постоянно в ареста.

С обвинение се сдоби и 23-годишен мъж, замерял Съдебната палата с червена боя, като за провинението си може да бъде наказан с до пет години затвор.

Мъжът е обвинен в това, че на 03.08.2020г. в гр. София, бул. „Витоша“, извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото – хвърлял предварително подготвени свивки с червена боя по сградата на Съдебната палата, и сериозно зацапал фасадата ѝ. Деянието по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм – размазаната боя наподобява петна от кръв, както и с изключителна дързост – деянието е извършено в центъра на столицата, като петната са оставени по предната фасада на сграда, която е един от символите на държавността, над централния ѝ вход, въпреки че същият е под постоянно видеонаблюдение.

В хода на разследването са извършени претърсване и изземване, при които са открити и иззети вещи от значение по делото – дрехите и обувките, с които е заснето лицето при извършване на престъпното деяние и при оттеглянето му от местопроизшествието, като по същите са открити червени петна, кутия с червено багрило, пулверизатор и ръкавици за направа на самоделни топчета боя, както и множество петна с червен цвят в помещения на адреса.

След изтичане на 72-часовото му задържане, прокуратурата ще поиска и той да остане за постоянно в ареста./БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP