Ден 28-ми на протестите: Блокадите продължават

05 Август 2020 | 11:44
0 коментара
Общество

27-ият ден на антиправителствените протести премина спокойно. От МВР съобщиха, че демонстрациите в столицата са завършили без сериозни нарушения на обществения ред. Няма задържани. Блокирани заради разположени палатки и към момента остават кръстовищата на Орлов мост, при Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и на бул. „Цар Освободител“ с бул. „Дондуков“. Традиционното шествие бе от площад „Независимост“ до Орлов мост.

Някои от протестиращите, които са в палатковите лагери, обявиха гладна стачка. Хората са категорични, че няма да се откажат, докато не постигнат своите искания. А те са оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев, както и въвеждане на дистанционно и електронно гласуване и свикване на Велико Народно събрание за промени в Конституцията.

Шести ден остава и блокадата на пътя Стара Загора – Хасково. Протестиращите продължават да настояват да бъдат пуснати да направят шествие до автомагистрала „Тракия“. Засега обаче техните искания остават нечути от властта. Вчера недоволните излязоха с обръщение, в което посочиха, че е обидно кметът Живко Тодоров да иска да му бъде изпратено заявление за автошествието. Хората казват, че това не е необходимо, защото те имат конституционно право да стигнат до магистралата. Протестиращите настояха Тодоров да оттегли органите на реда от пътя. До момента обаче това не се е случило.

Снощи около 20:00 часа беше блокирана и автомагистрала „Марица“, предаде „bTV“. Движението беше спряно от напречно паркиран камион. Бяха опънати и палатки. Два часа продължиха преговорите между протестиращи и полиция, след което движението беше освободено. Тази сутрин на мястото е останал само един патрулен автомобил. Не е ясно дали ще има нова блокада на магистралата.

Добавете Вашия коментар

TOP