Ден 23: Най-накрая тая страна да стане Родина за всички нас

31 Юли 2020 | 20:16
0 коментара
Общество

Не можем да търпим народът да събира по всякакъв начин дарения, капачки и т.н., а в същото време Бойко да си трупа в чекмеджетата пачки”. Това каза Мирослава, която днес е на площада за участие в 23-я ден на протест в София.

Исканията на протестиращите остават непроменени – оставка на правителството, оставка лично на премиера Бойко Борисов, оставка на главния прокурор Иван Гешев и провеждане на честни избори. От днес към исканията си протестиращите добавят и оставка на председателя на КПКОНПИ и бивш главен прокурор Сотир Цацаров.

Тук днес е 39-годишната Мария, която е главен счетоводител и майка на 15-годишен син, който мечтае да замине при баща си в Щатите, защото, казва тя, макар на 15 вижда, че тук май нещата не се получават. Защо Мария идва на протест? „Защото като майка, не желая синът ми да отива на гурбет, защото като дъщеря не желая родителите ми да са с малки пенсии, защото не желая медицинските работници да получават обидно малки заплати, защото корупционните практики на правителството, това, че се раздават доста неща под масата, мафиотския модел на управление на мен лично не ми харесва”, каза тя. Жената посочва и че, не ѝ харесва, че има една торфна маса, която си продава гласовете и гарантира преизбирането отново и отново на това правителство. „Не ми харесва, че нашите деца трябва да се лекуват, благодарение на „Българската Коледа”, не ми харесва, че нашата родина не им гарантира това да се лекуват и навън. Много неща не ми харесват, затова съм тук, заради децата ни, заради родителите ни и защото искам най-накрая тая страна да стане родина за всички нас. Това искам!”, заяви Мария.

Мирослава е на 24 години и е учителка. На протест тук, в София, е за трети път, преди това каза, че е протестирала в нейния град Плевен. „Не може вече да търпим такива управляващи, които се подиграват с народа, обиждат го, стараят се по всякакъв начин да го направят по-глупав и по-глупав. Не можем да търпим народът да събира по всякакъв начин дарения, капачки и т.н., а в същото време Бойко да си трупа в чекмеджетата пачки. Народът изнемогва, докога ще търпим България да бъде най-бедната държава в ЕС”, каза младата жена.

На жълтите павета днес с книга на немски език в ръка е и Иван, който е на 22 години. „Аз протестирам с книга, за да бъде 2 в 1, защото иначе няма смисъл да седя тук, искам да бъдат чут, явно става само с постоянство, обаче това яде много време”, каза младият мъж. Той е студент и учи в Лондон. Какво иска да се случи? „Както имаше един много хубав плакат още на първите дни, искам промяна, а не подмяна и то голяма промяна, а не малка подмяна, както стана засега”, сподели Иван.

Докато пространството в „триъгълника на властта” се изпълва с хора, на Орлов мост блокадата продължава. След като тази сутрин там имаше напрежение, в минутите след 19 часа несъгласен с недоволството за кратко повдигна градуса на протестиращите, но полицията реагира бързо.

Освен в столицата протести има на много места в страната. В Пловдив шествие върви по Главната. Младите носят огромен транспарант, на който са изписали „Ние сме България. Ние сме силата, ние сме властта”.

А в същото време старозагорци тръгнаха на шествие като заявката им е да блокират автомагистрала Тракия. Жандармерия обаче възпрепятства намеренията им.

Протестите навсякъде протичат мирно. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP