Делото за избора на общински съветници в Благоевград приключи!

19 Ноември 2019 | 08:27
0 коментара
Общество

Незавързани чували, чували без пломби и чувал, в който липсва черновата от протокола с изборните резултати, това установи вчера огледът на бюлетините в петте секционни избирателни комисии, които допусна административният съдия Илонка Рашкова на делото за оспорване на резултатите за общински съветници в Благоевград.

Проверката бе направена на черновите и книжките с преференции в СИК №3, 20, 34, 55 и 75. В секция №55, която е била в училището в кв. „Грамада“, не беше открита черновата за протоколите, което даде основание на адвокатите да поискат разпит на членовете на  секционната комисия.  В СИК №34 кандидатът от АБВ Димитър Стойчев, който е един от жалбоподателите, установи, че 15 негови преференции са зачетени на съседа му в листата. Несъответствие на преференции установиха и другите жалбоподатели, поради което адвокатите им заявиха, че са налице многобройни, съществени процесуални нарушения и поискаха от съдия Рашкова да отмени определението си от 11 ноември и допусне съдебен оглед на бюлетините.

Адвокат Нанков, ангажиран от бившия председател на ГЕРБ в Благоевград и кандидат за общински съветник Йордан Андонов, поиска да бъде извършен съдебен контрол на преференциите му в абсолютно всички СИК. Председателят на ОИК – Благоевград Мартин Бусаров се противопостави на направените искания. Съдия Илонка Рашкова също ги отхвърли като неоснователни, с което беше сложена точка на изборното дело и се премина към пледоарии.

Припомняме, че решението на ОИК за избор на ОбС – Благоевград бе обжалвано от 9-има кандидати за съветници срещу  решението на ОИК от 27 октомври. Сред тях бяха бившият председател на общинската организация на ГЕРБ и ексдепутат Йордан Андонов, бившият кандидат за кмет от НФСБ Росен Георгиев, неуспелият кандидат за съветник от АБВ Димитър Стойчев, които присъстваха лично на заседанието, докато останалите 6-има жалбоподатели –  Велчо Танев, Евелина Димитрова, Красимира Стоименова и Йорданка Урдарска от БЗНС,  Злата Ризова от МИР и Милена Бунцева от ДПС, бяха представлявани от адвокати.  Те  твърдят, че преференциалният вот за тях е бил неправилно отчетен и оспориха  протоколите от всички СИК-ове и този на ОИК. Предстои обявяване на решение от съда.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP