Дечо Дечев беше избран за шеф на НЗОК

20 Юли 2018 | 12:26
0 коментара
Политика

Депутатите избраха д-р Дечо Дечев за нов шеф на Здравната каса. Той беше и единственият кандидат за управител на НЗОК.

Д-р Дечев е номинация на ГЕРБ и "Обединени патриоти".

До избор на нов управител на Касата се стигна след като депутатите освободиха председателя на НЗОК проф. Камен Плочев, който беше в дълъг болничен, а и в конфликт с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Болничен шеф ще поеме здравната каса?
 
След избора д-р Дечев представи част от управленския си план за Здравната каса: "Ще спазя срока от три месеца, в който ще предложа детайлни мерки в направленията, в които понастоящем бюджетът е провален. Това са именно лекарствената политика в частта скъпоструващи медикаменти, включително и за онкологията, в частта контрол, в частта медицински изделия, където до три месеца ще имате детайли предложения. Ако те бъдат подкрепени от вас и приети от Надзора, аз се наемам да ги проведа и 2019 година да бъде първата от финансова гледна точка, която ще завърши Националната каса без дефицит".

Изслушаха кандидата за шеф на НЗОК в НС, какви са идеите му
 
Здравният министър Кирил Ананиев заяви, че д-р Дечев има пълната му подкрепа: "Д-р Дечев познава и добрите, и лошите неща в нашата система. Точно това му дава шанс да намери правилния път и правилните решения, за да подобри системата по отношение на ефективност, ефикасност, контрол в НЗОК. Той познава проблемите и ще ги реши, убеден съм, в рамките на неговите компетенции. Системата се намира в трудно положение, тя има нужда от промяна. Това, което вие ми възложихте, аз ще го изпълня и ще представя новия здравноосигурителен модел. Аз съм готов вече с него, но ми е необходимо време, през което да го съгласувам с партньорите в правителството".

"Подготвил съм социологическо изследване, в което искам да видя какво е отношението на българските граждани, с въпроси, които ще насочат накъде трябва да върви моделът. Освен това, както много депутати пожелаха, и аз съм го заявил в самото начало, този модел ще бъде съгласуван, обсъждан с всички вас парламентарно представените партии, даже и извънпарламентарно представените партии. Моето задължение ще бъде изпълнено и се надявам заедно с д-р Дечев, всеки в своите компетенции, да реализираме този нов модел в името на българските граждани и пациенти", изрази надежда министър Ананиев.

Д-р Дечев е избран с мандат до 2020 година.

Добавете Вашия коментар

TOP