Децата с добър пример за чистотата в Симитли

16 Септември 2017 | 16:02
0 коментара
Общество

За седма поредна година Община Симитли се включи в кампанията „Да изчистим България заедно”. Всички населени места в общината бяха обхванати и почистени, както се случва вече няколко години. Стартът на акцията бе даден рано тази сутрин. Общинари и жители на Симитли запретнаха ръкави и започнаха голямото чистене на определените по график места. Много от гражданите се включиха в кампанията като грабнаха метлите и излязоха пред домовете си. Най- малките жители на Симитли от улиците „Шипка“, „Трети март“ и „Чайка“ , които сами поддържат беседката и площадката пред домовете си и днес не останаха безразлични и почистваха. Училища, детски градини и учреждения в общината бяха почиствани. Още вчера вечерта в квартал „Ораново“ доброволно почистваха гражданите.

Кампанията обхвана всички населени места в общината. По-чисто стана на отбивката  за чешма при разклона за село Полето, в село Крупник бе почистена местността около параклис „Св.Троица“. Изчистен бе и районът около парка и детската градина в село Черниче и коритото на реката в село Полена.

В село Брежани хората чистиха около църквата, коритото на река Брежанска и жк “Миньор“, в село Градево – около гробищния парк, спирките и центъра на селото. В Долно Осеново се почисти коритото на река Осенска.

В Симитли местата за почистване бяха значително повече: блести от чистота лесопарк „Симитли”. Детските площадки бяха почистени. Без боклуци е пътят за сметище в местността „Джоов андък” и самото сметище.

За пръв път денят на голямото почистване е през есента, за да се възпрепятства негативното въздействие, което оказват върху околната среда затрупаните под снега отпадъци. Организаторите припомниха, че тази година кампанията има състезателен характер, а денят на голямото почистване бележи началото, а не края ѝ. Идеята е да има по-дългосрочни резултати, а именно - поддържане на чистотата на околната среда, установяването на добри практики за генериране на т.нар. нулев отпадък, образованието и възпитанието на по-младите в грижа за природата.

Добавете Вашия коментар

TOP