Децата с дихателни заболявания ще могат да отсъстват от училище в дните с мръсен въздух

06 Декември 2018 | 12:27
0 коментара
Общество

Родители на деца с хронични дихателни заболявания ще могат да ги освобождават от занятия в училище, когато се очакват дни с високи стойности на фини прахови частици във въздуха.

Това обяви в интервю за БНР заместник-министърът на образованието Таня Михайлова. 

Освен това от просветното министерство ще информират училищата за предстоящи дни с мръсен въздух, в които учебните заведения ще трябва да провеждат по-малко занятия на открито и по-често да почистват сградите, в които са децата:

„Тези мерки могат да се прилагат навсякъде в случаи, когато има замърсяване, което е със стойности над нормалните, така наречените „критични стойности“. Механизмът ще бъде изобщо за цялата страна. Тези мерки са между Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването. В този смисъл ние работим заедно за цяла България“, коментира Михайлова.

При прекомерно замърсяване на въздуха просветното министерство предвижда още мерки. Заместник-министър Таня Михайлова обясни кои са те:

„Децата да не излизат на открито, учестен режим на влажно почистване на под, повърхности“.

Мерките ще обхванат всички училища в страната. Директорите на учебните заведения ще бъдат уведомявани за предстоящи дни с мръсен въздух от просветното министерство, което ще поддържа тясна връзка с Института по метеорология, за да е ясно отрано кога замърсяването ща надвиши допустимите норми. / Канал 3

Добавете Вашия коментар

TOP