Децата отказват да ходят до тоалетна в училищата заради мръсотията

10 Октомври 2015 | 07:50
0 коментара
Общество
Децата отказват да ходят до тоалетна в училищата заради мръсотията

Заради мръсните тоалетни децата отказват да ходят до тоалетна в училищата и това води до ръст на проблемите сред подрастващите с бъбреците. Това бе обявено на пресконференция на представители на Асоциация на родителите на деца с бъбречни заболявания.

От години Асоциацията прави срещи с деца, родители, медицински специалисти и представители на образователната система за тези проблеми. Оказва се, че тоалетните в малките училища са неремонтирани, а в големите са мръсни и неподдържани. 40 хил. деца живеят с неподозирани аномалии на отделителната система, а 9,9% или 118 800 деца имат уголемен пикочен мехур заради стискане, е заключението на екип на доц. Буева, която е консултант по детски болести. Стискането пък води до цистити и пиелонефрити.

От Асоциация на родителите на деца с бъбречни заболявания са потърсили за съдействие Министерство на образованието и Министерство на здравеопазването, които да приложат наредба за чистотата на тоалетните в училищата, за да се промени тази негативна статистика. Оказва се, че до момента такава наредба за училищата няма. Съществува единствено за детските градини.

От Асоциацията са създали проект “Чисти санитарни помещения в учебните заведения. Предизвикателство или грижа за детското здраве”, чиято стойност е 4 хил. евро. По този проект се изготвят 100 анкети, които ще се проведат засега в три софийски училища - 138-мо, 23-то и 51-во, където ще се провери чистотата на санитарните възли.

По проекта са предвидени и дискусии с представители на институциите, педагози и медицински лица, както и с родители. Предстоят и срещи с представители на институциите, за да бъдат предоставени направените резултати. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP