Деца от клуб „Виж природата” в гр. Кресна отбелязаха Световния ден на Земята с посещение на езерото Керкини в Република Гърция

24 Април 2017 | 22:58
0 коментара
Общество

На 22 април 2017 г, 17 деца от клуб „Виж природата” и техните ментори Д.Драчева и Я.Тапанска към библиотеката на Читалище „Култура 1932“ – гр. Кресна отбелязаха Световния ден на Земята с посещение на езерото Керкини в Република Гърция.

То е обявено за Национален парк в Гърция и за Рамсарско място /Влaжна зона с международно значение/. Намира се на миграционния път на птиците Via Aristotelis, част от който е и долината на река Струма.

В езерото могат да се наблюдават около 300 вида птици, някои от които изключително редки. Това е най- важното място в Европа за презимуване и миграция на световно застрашения къдроглав пеликан /Pelecanus crispus/ и за редица други видове птици на Балканите. Децата успяха да наблюдават с бинокли следните видове питици: Малък горски водобегач (Tringa glareola) Гривеста чапла(Ardeola ralloides). Лопатарки (Platalea leucorodia) Лопатарка (Platalea leucorodia) Лопатарка (Platalea leucorodia) Ръждива чапла (Ardea purpurea) Голям гмурец (Podiceps cristatus) Голям гмурец (Podiceps cristatus) Големи гмурци (Podiceps cristatus) – брачни игри Големи гмурци (Podiceps cristatus) – брачни игри Сива чапла (Ardea cinerea) Сива чапла (Ardea cinerea) За птиците им разказаха Петко Цветков – експерт еколог и Димитър Кантарджиев – орнитолог и фотограф анималист, сътрудници към Фондация „Училище за природата“ – с. Влахи.

Автор на всички снимки: Димитър Кантарджиев (Митко Рупски) Този проект се реализира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България” в рамките на конкурс „ Библиотеката – активен участник в обществения живот” в изпълнение на договор РД11-00-115/24.06.2016г. с Министерство на културата.

Добавете Вашия коментар

TOP