12 и 13-годишни деца са били приети в спешното отделение на болницата в Бургас, след като пушили т. нар. „весел чай”. 

Към този момент всички те са изписани и състоянието им е стабилно.

Децата от много малки, твърде много разбират, без да са достатъчно зрели да правят зрели избори. Това заяви пред Nova д-р Александър Канчелов, специалист по психиатрия и лечение на зависимости.

Той обобщи това по повод въпрса как дете на 12 години разбира, че може да си купи дрога.

"Едно 12-годишно дете е достатъчно голямо, за да разполага с всякакви начини, дори чрез телефона си, да си поръча и да има достъп до какво ли не, включително образи, които му създават илюзията, че това е нещо много интересно, което непременно трябва да опита", обясни наличието на тези случаи д-р Канчелов.

От болницата в Бургас пък посочиха, че подобни случаи на постъпили деца, употребили някакъв вид дрога зачестяват, а възрастовата граница намалява.

"Симптомите са изключително опасни. Хората които са приготвили тези канабиноидни вещества, смесени с химически такива, не познават съставките, не са професионалисти", поясни д-р Светослав Тодоров от отделението по неврохирургия.

"Учестен сърдечен пулс, повишено слюноотделяне, психомоторна възбуда, неоправдана агресия. Това са основните симптоми при злоупотреба с подобно вещество”, обясни д-р Тодоров. Симптомите продължавали от няколко часа до едно денонощие.

"Данните сочат, че новите синтетични дроги са по-опасни от чистата марихуана”, допълни още той.  

"През последните години в цяла Европа се наблюдава експанзия на нови психоактивни субстанции – т.нар. дизайнерски наркотици, които се произвеждат лесно дори в домашни условия, но са с непредвидимо съдържание и застрашават живота и психическото състояние ефект”, предупреди д-р Канчелов.